Ştiri din Transilvania

VIDEO „BOMBĂ” cu gunoaie! Centrul de Deșeuri, MUZEU în aer liber? L-au deschis apoi au pus lacătul? Unde se depozitează de câteva zile încoace gunoaiele clujenilor?

La câteva zile după inaugurare, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) zace nefolosit, acuză activiștii de la Clujul Civic.

bomba-cu-gunoaie-centrul-de-deseuri-muzeu-in-aer-liber-l-au-deschis-apoi-au-pus-lacatul-unde-se-depoziteaza-de-cateva-zile-incoace-gunoaiele-clujenilor, sursă foto/video: Facebook Clujul Civic bomba-cu-gunoaie-centrul-de-deseuri-muzeu-in-aer-liber-l-au-deschis-apoi-au-pus-lacatul-unde-se-depoziteaza-de-cateva-zile-incoace-gunoaiele-clujenilor, sursă foto/video: Facebook Clujul Civic

După ani de zile în care i-a amăgit pe clujeni, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța cu surle și trâmbițe, vineri, 22 mai, că CMID este operațional. Prima mașină de gunoi a intrat în acea zi în noul Centru, iar Alin Tișe declara triumfător, că „județul Cluj încheie definitiv epoca poluării”.

Doar că, filmările cu drona realizate în decursul unei săptămâni arată cu totul altceva! Rampa veche a Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), deși oficial închisă, pare să adune în continuare deșeuri. De asemenea, noul CMID zace complet gol. Și atunci, totuși, unde a „dispărut” gunoiul clujenilor timp de o săptămână?



„La o săptămână după «deschidere», cea făcută parțial și fără autorizație de mediu, invocând situația de urgență – cum că rampa «veche» nu ar mai avea voie să primească deșeuri, pentru că s-ar fi umplut – încă nu a fost adus nimic la noul Centru, Centrul fiind destinat depozitării deșeurilor din întregul județ. Rampa «veche» de «transfer», «închisă», unde acum se face doar «tratare», deșeurile fiind apoi transportate la CMID”, se arată într-un mesaj al grupului Clujul Civic.

USR Cluj: „Investiția nu e finalizată, administrația cade în ridicol”

La rândul său, președintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean, caracterizează CMID drept „un imens și scump muzeu în aer liber”, respectiv „un decor folosit de Alin Tișe pentru poze de campanie”. Utilaje rămase nemișcate și liniște așternută asupra noii rampe de gunoi ecologice în perimetrul căreia n-a mai intrat nicio mașină de câteva zile, mai spune liderul USR Cluj.


Cătălin Sălăgean susține că președintele forului administrativ județean „a pus lacătul” pe CMID, sperând totuși „că nu duce gunoiul” la vechea rampă, „pentru că asta ar fi o ilegalitate”. Reamintim, că la ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, Alin Tișe a dat din nou asigurări că „totul este în regulă”, iar cei care și-au permis să critice deschiderea CMID „sunt în eroare” și în necunoștință de cauză.

„Meteahna asta învechită a tăierilor de panglică la proiecte nefinalizate aruncă administrația în ridicol. Investiția nu e finalizată, iar din cauza asta Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor nu funcționează. Avem doar locul de depozitare a deșeurilor, dar restul, tot ce tine de functionalități precum sortarea, colectarea selectivă și tratarea levigatului sunt improvizații, cârpeli și soluții cel mult temporare”, este de părere Cătălin Sălăgean.


CJ Cluj: „Vom obține în curând și autorizația de mediu”

Contactat de Monitorul de Cluj pentru a expune punctul de vedere al Consiliului Județean Cluj, purtătorul de cuvânt Valentin Jucan a cerut să-l cităm: „cei de la USR bat câmpii!”, susținând că USR Cluj a intrat deja în hora campaniei electorale. „CJ Cluj și-a asumat proiectul CMID, a recepționat prima celulă și va obține în curând și autorizația integrată de mediu”, care încă lipsește, oferă asigurări Valentin Jucan.

Chestionat în legătură cu imaginile filmate din dronă, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj s-a rezumat să spună că „nu Consiliul Județean depozitează gunoaiele”, ci RADP, care asigură temporar administrarea și operarea Centrului. Contactați telefonic, reprezentanții RADP Cluj au declarat că „momentan nu poate vorbi nimeni la telefon”, solicitând în schimb întrebările pe adresa de e-mail.


CITEȘTE ȘI:

Garda de Mediu „îi dă peste bot” lui Alin Tișe! Unde se pot depozita LEGAL gunoaiele din Cluj?
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter