Ştiri din Transilvania

„Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc” vol III, ediția A IV-A, a văzut lumina tiparului. este o ediție completată și adăugită realizată într-o formă grafică de excepție

Volumul III al seriei ,,Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc” a ajuns la a patra ediţie, ultimele trei apărând după plecarea la cer a lui Ion Gavrilă Ogoranu, simbolul Rezistenţei Anticomuniste Făgărăşene.

Foto: Monitorul de Făgăraș Foto: Monitorul de Făgăraș

 

 


Volumul III al seriei „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc” a ajuns la a patra ediţie, ultimele trei apărând după plecarea la cer a lui Ion Gavrilă Ogoranu, simbolul Rezistenţei Anticomuniste Făgărăşene, ca o promisiune făcută lui şi, de bună seamă, acum îndeplinită, scrie Monitorul de Făgăraș.


Fiecare dintre cele patru ediţii ale Volumului III a adus ceva nou faţă de precedenta. Cea de faţă este completată cu noi capitole de mărturii ale făgărăşenilor implicaţi în Rezistenţa Anticomunistă,  cu documente și fotografii. Luptătorii din munți, tinerii făgărășeni, sunt prezentați într-un capitol distinct, spre neuitare. Am rezervat un alt capitol informatorilor și trădătorilor din satele făgărășene, pentru a fi cunoscuți. Materialele publicate în această ediție sunt însoțite și de documente, unele obținute de la supraviețuitori și urmași, altele din arhivele CNSAS, a transmis Lucia Baki, autoarea cărții.


„Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, șapte volume

Seria „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc“ semnată de Ion Gavrilă Ogoranu are şapte volume. Este CARTEA care stă la cumpăna dintre istorie şi literatură, singura care redă fidel adevărul anilor dominaţi de suferinţă în Ţara Făgăraşului, când s-a încheiat o epocă istorică şi o alta i-a luat locul.

,,Am scris pentru a lăsa mărturie că acest colţ de ţară nu şi-a plecat capul de bunăvoie în faţa comunismului. Să se ştie că au existat oameni care, cu sângele lor, au spălat faţa României, pătată de laşităţi şi trădări. Copiilor şi nepoţilor să nu le fie ruşine să se numească români” explica Ion Gavrilă Ogoranu la apariţia primului volum al seriei. Şi mai este încă un motiv. Să nu fie daţi uitării luptătorii anticomunişti făgărăşeni şi lupta lor pentru salvarea neamului românesc. Îmi aduc aminte cât de dezamăgiţi au fost Ion Gavrilă Ogoranu  şi Ion Ilioiu când au aflat despre  manifestarea organizată la Făgăraş pentru „700 de ani de atestare documentară a Făgăraşului”.


În Cetatea Făgăraşului a avut loc aniversarea, s-a vorbit mult, s-au prezentat pagini întregi de istorie şi făgărăşenii care au scris-o, s-au editat cărţi, şi încă una aniversară, s-au făcut medalii din bronz, s-au decorat unii pe alţii, a fost o frumoasă şi documentată prezentare. Dar incompletă. A lipsit pagina de istorie recentă, cea scrisă cu sânge de generaţiile primelor decenii din veacul trecut.  Şi, mai mult decât atât, eroii anticomunişti n-au fost invitaţi, iar în privinţa decoraţiilor, ei n-au fost trecuţi pe listă. ,,Dacă au furat ei Revoluţia, care s-a petrecut acum de curând, cum să nu fure nişte morţi, care nu mai pot vorbi şi nişte întâmplări care au fost cu jumătate de veac în urmă” au rezumat cu tristeţe şi dezamăgire cei doi eroi. Ediţia a patra a Volumului III ,,Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc“ îşi propune, prin urmare, să completeze golul existent în istoria recentă a Făgăraşului, prin mărturiile localnicilor care au trăit evenimentele, prin ,,pomelnicul“ făgărăşenilor implicaţi în Rezistenţa armată şi Rezistenţa pasivă Anticomunistă din Ţara Făgăraşului, cu documente  şi cu fotografiile acestora.

CARTEA poate fi o bună sursă de cercetare  pentru istoricii care vor însăila, cândva,  firul istoriei recente  şi poate  nu se vor apleca numai asupra arhivelor scrise de adversarul Rezistenţei Anticomuniste, Securitatea. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un deceniu dedicat cărții. Aniversarea lecturii la ediția cu numărul X a Festivalului Internațional de Carte Transilvania.

Târgul de Carte Gaudeamus din Cluj-Napoca: O celebrare a culturii și lecturii

Ultimele Stiri
abonare newsletter