Ştiri din Transilvania

Președinta Ungariei a publicat imnul Ținutului Secuiesc, după vizita în România: „Nu lăsa să piară Ardealul” Reacția MAE

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a postat pe Facebook un videoclip cu imnul Ţinutului Secuiesc, după vizita la Şumuleu Ciuc. MAE a reacționat după publicarea filmării.

Novák Katalin, președintele Ungariei/ Foto: Novák Katalin - Facebook Novák Katalin, președintele Ungariei/ Foto: Novák Katalin - Facebook

 

 


După ce preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a postat pe Facebook un videoclip cu aşa zisul imn al Ţinutului Secuiesc, după vizita la Şumuleu Ciuc, Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat.

 


Prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei a publicat pe Facebook un clip cu imagini însoțite de imnul secuiesc și noi mesaje controversate.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în ţara noastră, „au fost lansate mesaje publice neadecvate”.


Potrivit unui comunicat transmis duminică de MAE, reacţia a venit în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde în aceste zile în România.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicat.


Conform aceleiaşi surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.

„În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, precizează MAE.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Secuii i-au trimis lui Ciucă o scrisoare de 100 de pagini prin care cer autonomie teritorială

Pas uriaș pentru Autonomia Ținutului Secuiesc: Locuitorii vor avea buletine secuiești și propriul imn

Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc. Șapte pelerini au ajuns la spital

Ultimele Stiri
abonare newsletter