Politică

Secuii i-au trimis lui Ciucă o scrisoare de 100 de pagini prin care cer autonomie teritorială

Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Național al Secuilor, a anunțat că i-a trimis lui Nicolae Ciucă o scrisoare de peste 100 de pagini în care Consiliul cere autonomie teritorială.

 

Liderul Consiliului Național al Secuilor a precizat, citat de agenția maghiară Hirado, că i-a reamintit lui Nicolae Ciucă angajamentele pe care România şi le-a asumat atunci când, în anul 1993, a aderat la Consiliul Europei, în baza cărora a primit statutul de membru. Atunci, s-a angajat să-şi fundamenteze politica în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale pe principiile definite în Recomandarea 1201/1993 a Consiliul Europei, să restituie proprietăţile naţionalizate ale bisericilor şi să permită înfiinţarea şi funcţionarea şcolilor bisericeşti. 


„Solicităm ca aceste angajamente să fie onorate, demonstrând astfel că criteriile de aderare la Schengen vor fi respectate pe termen lung”, a declarat preşedintele. 

Acesta a adăugat că doresc să prezinte lumii o ţară care îşi respectă pe deplin şi cu bună credinţă angajamentele internaţionale. 


Balázs Izsák a făcut referire specială la cazul Recomandării 1201/1993 a Consiliului Europei. Articolul 11 din recomandare prevede că regiunile unde sunt majoritare persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale au dreptul să dispună de administraţii locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situaţiei istorice şi teritoriale specifice şi conforme cu legislaţia naţională a statului.

„Acest lucru înseamnă, în esenţă, autonomia teritorială”, a declarat Balázs Izsák. 


Balázs Izsák a declarat că scrisoarea adresată premierului o va trimite şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României, deoarece îndeplinirea angajamentelor implică şi sarcini legislative. Acesta a mai adăugat că CNS a elaborat un proiect de statut pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, care a fost respins de mai multe ori de Parlamentul României. 

CITEȘTE ȘI: Pas uriaș pentru Autonomia Ținutului Secuiesc: Locuitorii vor avea buletine secuiești și propriul imn

„Dacă o resping, atunci să ne explice cum intenţionează să îndeplinească angajamentele articolului 11 din Recomandarea 1201. Îi vom asculta. Aşteptăm sugestiile domniilor lor. Noi avem o propunere, noi avem o viziune, dânşii au un angajament. Pentru acest angajament trebuie să aibă şi o viziune proprie”, a explicat Balázs Izsák. 


Acesta a anunţat că scrisoarea adresată prim-ministrului este însoţită de 108 pagini de documente, la care se fac referiri în scrisoare. 

La conferinţa de presă a participat şi József Kulcsár Terza, deputat al Alianţei Maghiare din Transilvania, care s-a angajat să depună documentul CNS în Parlamentul României.

CITEȘTE ȘI:

La ce ajută o “ambasadă” a aşa-zisului Ţinut Secuiesc?

PPMT adună semnături pentru modificarea proiectului regionalizării. Ţinut Secuiesc, cu statut special

MAE consideră regretabilă orice acţiune de inaugurare a unei "reprezentanţe" la Bruxelles a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc"

Ultimele Stiri
abonare newsletter