Sport

U-BT Cluj începe aventura europeană cu o deplasare în Kosovo

U-Banca Transilvania Cluj debutează astăzi, de la ora 21:30, în FIBA Europe Cup, împotriva celor de la KB Rahoveci.

Trupa clujeană se va deplasa în Kosovo pentru primul meci oficial al sezonului pentru a disputa ultimul tur preliminar din FIBA Europe Cup. Cele două formații se vor afla pentru prima dată față în față, iar jocul nu va fi din păcate transmis de nicio televiziune.

U-BT are un lot extrem de puternic în actualul sezon, iar oficialii clubului au luat în calcul inclusiv o calificare în fazele eliminatorii ale FIBA Europe Cup. Trupa clujeană s-a schimbat complet față de sezonul precedent și îl are în staff-ul tehnic pe experimentatul Dusko Vujosevic. Echipa ardeleană a avut stagii de pregătire în Serbia și Bosnia, precum și dueluri la League of the 4th cu echipe extrem de puternice. Ultimul turneu de pregătire pentru U-BT a fost la Sibiu, acolo unde echipa a câștigat Memorialul Elemer Tordai.


 KB Rahoveci a cunoscut o ascensiune remarcabilă în ultimele sezoane. Practic, Rahoveci a promovat acum patru ani în prima ligă și participă deja în competiții europene. Totodată, în stagiunea 2016-2017, Rahoveci a cucerit titlul în Kosovo.

Formația kosovară are un antrenor croat, în persoana lui Neven Plantak. Pe lângă sportivii din Kosovo, tehnicianul beneficiază de cinci baschetbaliști străini. Trei americani, un croat și un fundaș din Insulele Virgine completează lotul celor de la Rahoveci. Jucătorii sunt alintați Vreshtarët, cuvânt care înseamnă viticultori. Explicația este simplă, din moment ce în acea zonă a statului Kosovo, mulți oameni se ocupă cu producerea de vin.


Rahoveci are o echipă tânără cu o medie de vârstă de 25 de ani. Drept dovadă, Visar Ejupi, component al primei echipe, are numai 16 ani. La polul opus se află Alban Veseli, care va împlini 30 de ani în ianuarie.

Pierderi mari pentru U-BT înaintea meciului din Kosovo


Dusko Vujosevic și Mihai Silvășan nu se vor putea baza la acest meci pe Nandor Kuti și Brandyn Curry. Americanul a suferit o intervenție chirurgicală la genunchi și va mai lipsi până la finalul anului calendaristic. Kuti se confruntă cu o fractură de stres și va reveni pe parchet peste câteva săptămâni, el având probleme și cu staff-ul echipei naționale din cauza accidentări. Totodată, Andrei Calnicenco a suferit o entorsă în finala Memorialului Elemer Tordai de la Sibiu, însă s-a antrenat ușor și are șanse mari să joace.

„Eu cred că echipa noastră este pregătită pentru meciurile oficiale. Întotdeauna ne uităm la primul meci care urmează. Nu este niciun secret că suntem echipa mai bună, cel puțin pe hârtie. Baschetul se joacă în orice condiții, iar fiecare echipă are propriile ambiții. Felul cum ne-am antrenat îmi dă o doză mare de încredere. Băieții au muncit din greu și suntem capabili să ne îndeplinim obiectivele, care nu sunt mici. În sport, întotdeauna ai nevoie de puțin noroc. Șansa este ca un fel de vânt, care te împinge din spate. Sperăm să nu avem parte de accidentări și să iasă totul bine.”. a declarat Dusko Vujosevic înainte de meci.


Mihai Silvășan se așteptă la o atmosferă incinsă la meciul din Kosovo, dar cu toate astea este de părere că formația clujeană pleacă din postura de favorită: „Au o sală foarte grea, vor fi peste 3.500 de oameni care îi vor susține. Nu ne așteptăm la un duel ușor, chiar dacă  teoretic suntem echipa favorită. Dacă nu vom intra motivați și cu o mentalitate de învingători, vom avea probleme. Pe asta am pus accent în aceste zile, să tratăm meciul cu o foarte mare seriozitate. ”, a spus antrenorul principal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter