Sport

(P) Cât valorează loturile din Superliga, la finalul verii 2023

Echipele românești de top din sezonul recent încheiat se luptă în meciuri cu formații foarte puțin cunoscute în UEFA Europa Conference League, în timp ce cluburile din marile campionate de pe continent domină UEFA Champions League și UEFA Europa League.

Sursa foto - freepik.com Sursa foto - freepik.com

 

Diferența de nivel de performanță trebuie înțeleasă însă și din perspectiva de valoare a loturilor.


Conform website-ului Transfermarkt, specializat în cote de piață ale fotbaliștilor, loturile formațiilor din Liga 1, sezonul 2023 - 2024, valorează în total 207,68 milioane de euro, cu o medie de 385.000 de euro / jucător. Spre comparație, multe cluburi mari din Europa valorează singure mai mult decât întreg campionatul românesc, luând în calcul aceste cote de piață. 


Sursa foto - freepik.com


Valoarea de pe teren nu este însă singurul criteriu pentru fani. Multe echipe din Liga 1 reușesc să atragă un număr mare de spectatori, iar audiențele TV arată constant interesul mare al românilor pentru fotbalul autohton. Efervescență există etapă de etapă și la casele de pariuri sportive, acolo unde meciurile din România sunt în topul popularității, alături de duelurile din Champions League sau campionate naționale precum La Liga ori Premier League.

FCSB, Farul și Universitatea Craiova - cele mai valoroase loturi


La finalul verii 2023, cel mai valoros lot din Liga 1 este cel al FCSB, totalizând 32,65 milioane de euro - 27 de jucători, valoare medie 1,21 milioane de euro / fotbalist. Urmează Farul Constanța, campioana sezonului trecut, care are însă un lot foarte numeros. 

Este cunoscut faptul că antrenorul patron Gheorghe Hagi mizează mult pe tineri jucători pe care îi crește la academia ce îi poartă numele. Astfel, formația de la malul mării are un lot de 46 fotbaliști cu valoare totală de 21,64 milioane de euro. Media este însă mult mai mică decât în cazul FCSB - doar 470.000 de euro / fotbalist. 


Pe locul 3 în topul generat pe website-ul pieței de transferuri fotbaliști se situează Universitatea Craiova. Echipa din Oltenia ajunge la o valoare de 19,97 milioane de euro, calcul realizat pe baza a 31 de jucători, cu o medie de 644.000 de euro / fotbalist.

Iată mai jos "clasamentul" complet al Ligii 1, pe baza valorilor de piață ale loturilor, conform datelor generate pe website-ul Transfermarkt:


1. FCSB - 32.65 milioane euro

2. FC Farul Constanța - 21.64 milioane euro

3. Universitatea Craiova - 19.97 milioane euro

4. FC Rapid 1923 - 19.31 milioane euro

5. CFR Cluj - 18.75 milioane euro

6. Sepsi OSK Sf. Gheorghe - 14.66 milioane euro

7. FC U Craiova 1948 - 10.70 milioane euro

8. FC Universitatea Cluj - 10.17 milioane euro

9. FC Hermannstadt - 9.85 milioane euro

10. FC Voluntari - 9.25 milioane euro

11. Petrolul Ploiești - 8.73 milioane euro

12. FC Botoșani - 8.26 milioane euro

13. ACSM Politehnica Iași - 6.72 milioane euro

14. UTA Arad - 6.32 milioane euro

15. FC Dinamo 1948 - 5.75 milioane euro

16. Oțelul Galați - 4.76 milioane euro

De la valoare estimată, la valoare arătată pe teren

Rămâne de văzut cât de diferit va fi clasamentul Ligii 1 la finalul sezonului, față de topul mai sus schițat în funcție de valoarea de piață a jucătorilor. Acești indicatori au o relevanță limitată, în sensul că o echipă care teoretic are valori individuale mai scăzute poate funcționa foarte bine în unele momente, chiar dacă are adversari care "pe hârtie" au o valoare mult mai ridicată. Desigur, valorile loturilor sunt într-o continuă schimbare, reflectând transferurile realizate în timpul campionatului, dar și evoluția echipelor (echipele care impresionează ajung să crească și valorile de piață ale jucătorilor din lot, fiind dispuse să renunțe la aceștia în schimbul unor sume mai mari de bani).

CITEȘTE ȘI:

Vară și derby-uri de foc în Liga 1. În prima etapă CFR joacă acasă, Universitatea merge la Petrolul

CFR Cluj anunță încă un transfer! Jucătorul revine în Liga 1 după trei ani în străinătate

abonare newsletter