Sport

CFR Cluj va bifa o bornă importantă la returul cu Lazio. În ce club select va intra campioana României

CFR Cluj va bifa meciul cu numărul 100 în competițiile europene la returul cu Lazio.

CFR Cluj este una dintre cele mai titrate echipe românești în cupele europene /FOTO: CFR Cluj - Facebook CFR Cluj este una dintre cele mai titrate echipe românești în cupele europene /FOTO: CFR Cluj - Facebook

 

 


CFR Cluj va juca împotriva Lazio într-un meci crucial pentru calificarea în optimile de finală ale Conference League. Această partidă va fi cea de-a 100-a a clubului în competițiile europene, o performanță notabilă care va face din CFR a treia echipă din România care ajunge la această cifră.

 


CFR Cluj și-a început aventura europeană în august 2007, după ce a terminat pe locul trei în campionat. Echipa a obținut calificarea în preliminariile Cupei UEFA, însă a suferit o înfrângere acasă în turul 2 împotriva echipei cipriote Anorthosis cu scorul de 1-3. Singurul gol al „feroviarilor” a fost marcat dintr-un penalty executat de Eugen Trică. Lotul de atunci includea jucători importanți precum Ciprian Deac și Cristi Panin, acesta din urmă fiind în prezent delegat al echipei. Alin Minteuan, antrenor la juniori, făcea de asemenea parte din echipă. În ciuda eforturilor depuse în meciul retur, care s-a încheiat cu scorul de 0-0, CFR Cluj a fost eliminată prematur din competiție.

După ce va juca cel de-al 100-lea meci european împotriva lui Lazio, CFR Cluj va deveni a treia echipă românească care va ajunge la această bornă importantă în cupele continentale, după Steaua/FCSB și Dinamo.

În urmă cu un an, Rapid București ocupa locul trei în clasamentul all-time cu 96 de partide europene, însă CFR Cluj i-a depășit în octombrie 2022, după ce a disputat al 97-lea meci în Turcia împotriva lui Sivasspor, unde a suferit o înfrângere cu scorul de 0-3. Cu toate acestea, echipa din Cluj a reușit să se califice mai departe din faza grupelor Conference League, după o victorie cu 1-0 împotriva lui Ballkani pe teren propriu. 



Bornele „feroviarilor”

În ultimii 16 ani, CFR Cluj a marcat câteva borne importante pentru fotbalul românesc în cupele europene, reușind să se califice de două ori consecutive în grupele Conference League sub conducerea antrenorului Dan Petrescu.

Începând din 2007 și până în prezent, CFR Cluj a reușit să se califice de 8 ori în faza grupelor competițiilor europene: de 3 ori în Liga Campionilor, de 3 ori în Europa League și de 2 ori în Conference League.


În Liga Campionilor, echipa din Gruia deține recordul de 10 puncte obținute într-o singură ediție de Champions League de o echipă românească, în sezonul 2012-2013, când s-a clasat pe locul 3 într-o grupă alături de Manchester United, Galatasaray și Braga. În sezonul 2019-2020, CFR Cluj a stabilit un alt record pentru fotbalul românesc, obținând 12 puncte în faza grupelor Europa League și reușind să se califice mai departe dintr-o grupă în care au mai evoluat echipe precum Lazio, Celtic și Rennes.

Pe banca CFR-ului au stat 12 antrenori în cupele europene, top 5 fiind: Dan Petrescu (45 meciuri), Conceicao (11), I. Andone (9), Șumudică (8), Trombetta (6).


CFR Cluj a reușit să obțină victorii de referință în cupele europene, cum ar fi cele cu AS Roma (2-1), Manchester United (1-0), Celtic (4-3) sau Slavia Praga (1-0). Cu toate acestea, echipa a suferit și înfrângeri neașteptate, precum cele cu Dudelange (2-3), Banja Luka (1-2), Sivasspor (0-1, 0-3), Jablonec (0-1) sau eliminarea cu Pyunik (2-2, 0-0).

Dacă va reuși să elimine Lazio în returul play-off-ului de calificare în optimile Conference League, CFR Cluj va marca o premieră a fotbalului românesc, calificarea în optimile Conference League.

Top echipe cu prezențe în cupele europene

1. Steaua/FCSB346 
2. Dinamo180
3. CFR99
4. Rapid96
5. Universitatea Craiova76

 

CITEȘTE ȘI:

De ce prime ar beneficia jucătorii CFR Cluj în cazul unei victorii cu Lazio

Un membru al generației de aur este impresionat de un jucător de la CFR Cluj

abonare newsletter