Social

EXCLUSIV. Magazin cu produse gratuite pentru refugiații ucraineni, la Cluj-Napoca: „Aici se vede solidaritatea”. FOTO

Crucea Roşie Română a deschis opt magazine sociale în mai multe județe din România. Unul dintre aceste magazine își deschide porțile astăzi, 13 aprilie, la ora 18:00 în Cluj-Napoca. Cetăţenii ucraineni aflaţi în județul Cluj pot merge la acest magazin pentru a lua gratuit produse de primă necesitate.

EXCLUSIV. Magazin cu produse gratuite pentru refugiații ucraineni, la Cluj-Napoca: „Aici se vede solidaritatea”. FOTO/ Sursă foto: monitorulcj.ro EXCLUSIV. Magazin cu produse gratuite pentru refugiații ucraineni, la Cluj-Napoca: „Aici se vede solidaritatea”. FOTO/ Sursă foto: monitorulcj.ro

 

Crucea Roşie Română a deschis opt magazine sociale în judeţele Botoşani, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu, Teleorman, Tulcea, iar două sunt în curs de deschidere în Sălaj şi Satu Mare. 


 

Magazinul social din Cluj-Napoca se află în Hotel&Vila Granata - Fotbal Cluj CFR 1907 CLUJ, iar deschiderea lui oficială va fi miercuri, 13 aprilie, de la ora 18:00. Cetățenii ucraineni care sunt cazați în hotel și cei din exterior pot merge la acest magazin pentru a lua gratuit produse de prima necesitate, precum haine, mâncare, dulciuri, jucării.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


 

Directorul Crucii Roșii filiala Cluj, Simona Bratu, a declarat pentru Monitorul de Cluj că donațiile de la oameni se vor face doar în momentul în care va fi nevoie, iar produsele vor fi aduse la sediul filialei pe strada George Coșbuc nr.11.


Programul de funcționare a magazinului va fi de la 10 la 12 și după-masa de la 18 la 20.

O parte din produsele ce se găsesc în magazinul social/ Sursă foto: Monitorul de Cluj
Sursă foto: Monitorul de Cluj
Sursă foto: Monitorul de Cluj

 


„Magazinul nu este doar pentru cei cazați în hotel”

„Am ales această locație deoarece este un centru rechiziționat de ISU Cluj pentru refugiați, este singura locație cu o capacitate de până la 100 de oameni. 

Donațiile sunt colectate de la Crucea Roșie, din donațiile lor ne dau și nouă pe care le băgăm în magazin exact pentru ucrainenii care sunt în județul nostru. Ei vin și își aleg, vom colecta și de la oameni, dar va urma acest lucru pentru că voi cere anumite articole care lipsesc, de exemplu «nu mai am tricouri, se încălzește afară», zicem «tricouri femei, copii, bărbați, avem de lenjerie intimă nouă sau o șosetă nouă». Donațiile nu se vor face aici (Hotel&Vila Granata - Fotbal Cluj CFR 1907- n.red) pentru că evităm fluxul, le vor face la sediul nostru de la Crucea Roșie dar doar în momentul în care vom da drumul la colectarea donațiilor (…) Magazinul nu este doar pentru cei cazați în hotel, noi vrem să fie pentru toți ucrainenii de pe raza municipiului și a județului”, a declarat pentru monitorulcj.ro Simona Bratu, director Crucea Roșie Cluj.

 Vasiliki reprezentantul Cluj International Women's Cluj, alături de doi voluntari ai Crucii Roșii Cluj și Simona Bratu, directorul Crucea Roșie Cluj/ Sursă foto: Monitorul de Cluj

Potrivit voluntarilor de la Crucea Roșie Cluj, primii ucraineni din afara hotelului au început să vină chiar de astăzi (13 aprilie-n.red) să-și aleagă produse.

„Erau două domnișoare care ne-au întrebat de trei ori dacă chiar pot să ia produse. Cu comunicarea a fost puțin mai greu deoarece știau foarte puțină engleză, dar ne-am descurcat”, a declarat pentru monitorulcj.ro una dintre voluntarele Crucii Roșii Cluj.

Conform Simonei Bratu au avut loc discuții cu persoanele din hotel pentru a primi o persoană care vorbește limba ucraineană în magazin pentru ca problemele cu comunicarea să fie evitate.

„Noi acuma de exemplu am avut o discuție cu cei din hotel să ne ofere o persoană care vorbește limba ucraineană și care poate sta în magazin, dar să fie și vorbitoare de limba engleză ca să poată comunica cu voluntarii mei. Adică dacă le trebuie ceva să spună în engleză, noi să notăm și să facem în așa fel încât să îi putem ajuta”, a adăugat Simona Bratu.

De asemenea, ucrainenii care sunt în exteriorul hotelului trebuie să se înregistreze ca persoane care cer statutul de refugiat, urmând să fie îndrumate spre magazin.

„Se duc la centrul unde se înregistrează ca persoane care cer statutul de refugiat, iar de acolo sunt informați că există un magazin și vor veni aici să își ia lucrurile necesare”, a transmis Simona.

Loc de joacă și activități pentru copiii ucraineni

Totodată, în incinta hotelului s-a amenajat și un loc de joacă special pentru copii.

Loc de joacă special amenajat în interiorul hotelului/ Sursă foto: Monitorul de Cluj

 

„Suntem Cluj International Women's Club și noi organizăm activitățile pentru copii. Am cumpărat și adus anumite jucării și cărți, am pus scaune și mese pentru copii și facem în fiecare zi de la 11 la 12 activități, precum vânătoare de ouă iar dacă rămânem fără timp continuăm vânătoarea afară. Organizăm karaoke pentru cei mici pentru a fi mai aproape de copii și a ne simți mai bine. 

Zona cu măsuțe și scaune pentru desfășurarea activităților/ Sursa foto: Monitorul de Cluj

 

Avem câteva donații pe care le oferim celor de la Crucea Roșie pentru că este mai bine să fim cu toții aici, deci noi donăm ce avem la Crucea Roșie și rămânem cu zona de jucării (…) Cea mai grea parte a fost să obținem acest loc și să ne organizăm, după asta a trebuit să ne gândim la activități în funcție de cât de mulți copii sunt în hotel, avem o comunitate a ucrainenilor în afara hotelului care doresc să vină și să ajute. E ușor să începi, doar ai nevoie de multă iubire și o inimă bună pentru copii”, a declarat pentru monitorulcj.ro Vasiliki, reprezentantă a Asociației Cluj International Women's Club.

O parte din desenele copilașilor/ Sursă foto: Monitorul de Cluj

„Nu toți consideră că sunt într-o vacanță pentru că am vorbit puțin cu câțiva dintre copii, cei mici nu înțeleg ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar cei mari da. Lucrăm de asemenea cu psihologi ucraineni care vorbesc cu copiii și în caz de ajutor pentru copiii din hotel recomandăm acestora unul dintre psihologi. Mâine (14 aprilie-n.red) vor ajunge aici mai multe femei ucrainene care ne vor ajuta la activități și a aranja spațiul”, a adăugat Vasiliki.

Cărți în mai multe limbi străine pentru copii/ Sursă foto: Monitorul de Cluj

„La fel ca și cei de aici lucrăm împreună pentru a ajuta. Aici se vede solidaritatea. Să nu lucrezi niciodată singur, cel mai important este să lucrezi în echipă pentru că atunci rezultatul va fi totul și cu totul altfel. 

Dacă s-ar lucra în echipă la nivel național lucrurile ar fi altfel, ai ști de câte persoane este vorba, ai ști nevoile lor, ai ști cum poți să îi ajuți, așa trântești o cutie cu haine care poate niciuna nu este bună, asta a fost și ideea mea de a face magazin «să vină și să-și aleagă ce i se potrivește, nu să mă duc să îi dau un pachet și din acela doar o șosetă poate este bună». M-am bucurat că i-am găsit pe cei din asociație aici, ei se ocupă de partea de joacă unde îi ajutăm cu cel mai mare drag cu voluntarii care vin să se joace cu copiii, iar ele să vină la magazin să ne ajute”, a transmis Simona Bratu.

Hotel Granata, centru integrat pentru refugiați

Comitetului pentru Situații de Urgență Cluj a decis la mijlocul lunii martie să deschidă la Hotelul Granata un centru suport integrat de triere, informare, consiliere, consultanță juridică, asistență medicală, ocuparea unui loc de muncă pentru ucrainenii care sosesc în România.

De asemenea, hotelul din cartierul Zorilor a început din data de 5 aprilie să primească refugiați din Ucraina.

Sesiuni gratuite de consiliere pentru refugiații din Ucraina

În cadrul centrului suport integrat de la Hotelul Granata din Cluj-Napoca au loc sesiuni de consiliere de specialitate, oferite de către instituții și organizații abilitate pentru a sprijini și îndruma refugiații proveniți din Ucraina.

Consultanța este gratuită și se desfășoară la Hotel&Vila Granata - Fotbal Cluj CFR 1907 CLUJ, cu prezență fizică, în orarul mai jos prezentat:

  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj: Miercuri - Joi în intervalul orar 11.00 - 14.00
  • Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj: Luni și Joi în intervalul orar 10.00 - 12.00
  • Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj: Luni și Joi în intervalul orar 10:00 - 12:00
  • Inspectoratul Școlar Județean Cluj: Marți în intervalul orar 12:00 - 15:00 și Joi în intervalul orar 12:00 - 14:00
  • Serviciul pentru Imigrări al Județului Cluj: La cererea refugiaților ucraineni, ori de câte ori situația o impune
  • Direcția Județeană de Sănătate Publică Cluj: La cererea refugiaților ucraineni, ori de câte ori situația o impune
  • Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca: La cererea refugiaților ucraineni, ori de câte ori situația o impune
  • Baroul Cluj: Luni și Joi în intervalul orar 10.00 - 12.00

 

CITEȘTE ȘI:

Centru integrat pentru refugiați, la Cluj-Napoca. Lista locurilor de cazare din județ pentru ucraineni

Hotelul Granata, deținut de Neluțu Varga, primește de astăzi refugiați din Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter