Social

Cazare gratuită în 20 de locuințe din Cluj-Napoca pentru bolnavii refugiați din Ucraina

Un centru din Cluj-Napoca oferă cazare gratuită bolnavilor refugiați din Ucraina. Până acum, centrul a ajutat românii care erau bolnavi de cancer, dar nu numai.

Cazare gratuită în 20 de locuințe din Cluj-Napoca pentru bolnavii refugiați din Ucraina/ sursă foto: Centrul Emaus Cazare gratuită în 20 de locuințe din Cluj-Napoca pentru bolnavii refugiați din Ucraina/ sursă foto: Centrul Emaus

 

 


Centrul Emaus – proiect al Asociației „Preot Iosif Trifa” (Cluj-Napoca) - oferă cazare gratuită persoanelor refugiate din Ucraina, care au nevoie să urmeze un tratament medical de specialitate în România.

 


Cazarea se asigură în locuințe cu una sau două camere din Cluj-Napoca, București și Timișoara, proiectul fiind coordonat la nivel național din municipiul Cluj-Napoca.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

În contextul conflictului ruso-ucrainean, numeroase persoane suferind de diferite afecțiuni ale stării de sănătate au părăsit Ucraina, solicitând drept de ședere și asistență medicală în România. Printre acestea, se află inclusiv persoane cu afecțiuni oncologice.


Pentru a evita orice posibile contaminări cu virusul COVID – dar și transmiterea altor afecțiuni contagioase –, respectiv pentru a asigura confortul (emoțional și fizic) de care bolnavul are nevoie, (ca regulă) într-o locuință este cazată o singură persoană. Desigur, alături de beneficiarul programului, în aceeași locație primesc cazare și aparținătorii cu care a ajuns în România.

Cazare în Cluj-Napoca pentru bolnavi români sau ucraineni

Proiectul este implementat începând cu data de 28 martie 2022, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României, care a asigurat fondurile necesare inchirierii de locuințe și plata utilităților.


Centrul EMAUS este un proiect inițiat în anul 2020 în colaborare cu Asociația Dorcas Aid România și gestionează, în prezent, 20 de locuințe la Cluj-Napoca, respectiv câte o locuință la București și la Timișoara – oferind cazare gratuită bolnavilor (oncologici și nu numai) cu posibilități financiare reduse, care vin din diferite localități ale țării, pentru tratamente medicale de specialitate, în cele 3 orașe menționate. În perspectivă, se dorește extinderea proiectul. Mai multe detalii puteți afla accesând site-ul www.centrulemaus.ro.

Programul „Centrul EMAUS” este gestionat de către Asociația „Preot Iosif Trifa”. Asociația desfășoară diverse activități creștine, întâlniri pentru copii, tineri și adulți, tabere pentru copii și tineri, respectiv acțiuni sociale de ajutorare. Din punct de vedere confesional, membrii asociației sunt creștini ortodocși și fac parte din comunitatea „Oastea Domnului" – din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Una dintre locațiile Centrului Emaus / Sursă foto: site-ul Centrul Emaus

Cum poți să beneficiezi?

Centrul Emaus a oferit cazare la zeci de români grav bolnavi și însoțitorilor acestora și înainte de războiul din Ucraina.

Mihai Coste, Coordonator Centrul Emaus, a declarat pentru monitorulcj.ro în luna decembrie a anului 2021 că persoanele care suferă de cancer și au nevoie de cazare gratuită în Cluj-Napoca pe perioada tratamentului pot să trimită un mesaj cu numele, prenumele, localitatea, diagnosticul și perioada de ședere, pe site-ul centrulemaus.ro, pe pagina de Facebook Centrul Emaus sau să apeleze numărul de telefon 0785423785.

Totodată, coordonatorul centrului ne-a mărturisit că perioada de cazare diferă de la pacient la pacient, nu este una fixă. În general, persoanele care apelează la Centrul Emaus ocupă o locuință maxim o lună și jumătate, dar a existat și o excepție în care persoana bolnavă a urmat un tratament mai complex și a fost cazată timp de 3-4 luni.

La Centrul Emaus zeci de persoane îi ajută pe bolnavi: 64 de persoane, care constituie grupul de susținători ai Centrului, 11 persoane (voluntare) care formează echipa de coordonare, 1 persoană angajată, ca lucrător social, 20 de persoane (voluntare), constituie echipa de igienizare a locuințelor, ne-a spus atunci coordonatorul.

CITEȘTE ȘI:

Noi locații de cazare pentru refugiații ucraineni în Cluj-Napoca și alte localități din județ

Cazare GRATUITĂ în 13 locuințe din Cluj-Napoca, pentru bolnavii de cancer care vin la tratament

Ultimele Stiri
abonare newsletter