Social

Cazare GRATUITĂ în 13 locuințe din Cluj-Napoca, pentru bolnavii de cancer care vin la tratament

Bolnavii de cancer care vin în Cluj-Napoca la tratament se pot caza, gratuit și alături de însoțitor, în 13 locuințe, cu ajutorul Centrului Emaus.

Cazare gratuită în 13 locuințe din Cluj-Napoca, pentru bolnavii de cancer care vin la tratament Cazare gratuită în 13 locuințe din Cluj-Napoca, pentru bolnavii de cancer care vin la tratament

 

 


Centrul Emaus are ca obiectiv găzduirea pe termen scurt a bolnavilor cu posibilități financiare reduse, care vin în Cluj-Napoca pentru tratament medical.

 


În prezent, centrul are 13 locuințe funcționale, dintre care 11 garsoniere și 2 apartamente.

Cazare gratuită pentru bolnavi și însoțitori

Cei care beneficiază de cazare gratuită sunt „majoritatea covârșitoare a persoanele beneficiare suferă de cancer, ori sunt însoțitori ai acestora. 60% dintre beneficiarii care urmează tratament de radioterapie sau chimioterapie sunt fără însoțitori, 40% cu însoțitori”, potrivit raportului de activitate Emaus. Având în vedere contextul epidemiologic, fiecare bolnav are propria locuință.


Până în prezent, Centrul Emaus a oferit în total 2970 de zile de cazare, iar 123 de persoane unice au fost cazate. 17 locuințe au fost gestionate în 2021, dintre care 13 locuințe sunt disponibile acum.

În același timp, voluntarii centrului le-au oferit bolnavilor peste 100 de meniuri (mâncare caldă) și alte alimente, gratuit.


Cum poți să beneficiezi?

Mihai Coste, Coordonator Centrul Emaus, a declarat pentru monitorulcj.ro că persoanele care suferă de cancer și au nevoie de cazare gratuită în Cluj-Napoca pe perioada tratamentului pot să trimită un mesaj cu numele, prenumele, localitatea, diagnosticul și perioada de ședere, pe site-ul centrulemaus.ro, pe pagina de Facebook Centrul Emaus sau să apeleze numărul de telefon 0785423785.

Totodată, coordonatorul centrului ne-a mărturisit că perioada de cazare diferă de la pacient la pacient, nu este una fixă. În general, persoanele care apelează la Centrul Emaus ocupă o locuință maxim o lună și jumătate, dar a existat și o excepție în care persoana bolnavă a urmat un tratament mai complex și a fost cazată timp de 3-4 luni.


Până acum, la serviciile centrului au apelat persoane din județele Suceava, Sălaj, Hunedoara, Arad, Alba, Satu-Mare, Sibiu, Maramureș, Mureș, Neamț, Timiș, Botoșani, Târgu-Jiu, Constanța, Mehedinți, Tulcea, Dolj, Galați, Vrancea, Olt, Vaslui, Vâlcea, Dâmbovița, Covasna, Harghita, Iași, Ilfov, Oradea, Buzău, și (din afara țării) Chișinău.

La Centrul Emaus zeci de persoane îi ajută pe bolnavi: 64 de persoane, care constituie grupul de susținători ai Centrului, 11 persoane (voluntare) care formează echipa de coordonare, 1 persoană angajată, ca lucrător social, 20 de persoane (voluntare), constituie echipa de igienizare a locuințelor.

Programul de Asistență Socială „Centrul EMAUS”, este implementat de către Asociația „Preot Iosif Trifa” Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Patru proprietari oferă cazare gratuită familiilor cu copii cu cancer, veniți la tratament în Cluj-Napoca

Sute de clujeni defavorizați, tratați GRATUIT de medici stomatologi cu suflet mare ai UMF

Ultimele Stiri
abonare newsletter