Social

Europarlamentarul Daniel Buda, apel către Comisia Europeană pentru respectarea drepturilor românilor din Germania. Angajații, tratați ca SCLAVII într-un abator

Europarlamentarul Daniel Buda a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene pentru a se lua măsuri cu privire la discriminarea românilor angajați la abatorul Tönnies din Germania.

Românii, discriminați într-un abator din Germania și tratați ca sclavii. Românii, discriminați într-un abator din Germania și tratați ca sclavii.

 

 


Exploatarea inumană a lucrătorilor din Bulgaria şi România la un abator din Germania a fost dezvăluită într-un documentar publicat de postul SAT 1. Ulterior dezvăluirilor apărute în spațiul public, Daniel Buda a sesizat Comisia Europeană, românii fiind într-o evidentă situație de exploatare și discriminare.

 


Lucrătorii români și bulgari sunt forţaţi să locuiască câte 8-10 sau chiar mai mulţi într-un apartament şi fiecare trebuie să plătească 200 de euro pe lună chirie. Clădirile de locuit sunt proprietatea unor companii care au legături cu abatorul şi chiria în acestea este de 2-3 ori mai mare faţă de cea obişnuită pentru acea zonă.

Muncitorii români, supuși unor condiții inumane

De asemenea, un român a relatat în anul 2020 condițiile la care sunt expuși muncitorii din acel abator, multe dintre ele fiind inumane.


„Am lucrat doi ani la abatorul Tönnies şi rareori terminam lucrul după cele opt ore convenite. De cele mai multe ori lucram 12-13 ore. Menţionam în pontaj orele suplimentare, dar în final acestea nu erau reflectate pe fluturaşele de salariu”, spunea postului Deutsche Welle un român în iunie 2020.

În acest context, europarlamentarul Daniel Buda a decis să ceară Comisiei Europene să ia măsuri în vederea rezolvării acestei situații.


„Drepturile salariaților români trebuie să fie respectate inclusiv în Germania! Deși au mai existat situații în care salariați români care munceau în abatoarele din Germania au fost discriminați și li s-au încălcat drepturile, autoritățile germane trebuie să depună eforturi astfel încât aceste probleme să nu mai persiste.

În calitate de europarlamentar și de reprezentant legal al cetățenilor europeni sunt îngrijorat de condițiile de muncă din abatorul Tönnies, iar în acest sens am adresat președintelui Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, o scrisoare deschisă în care am solicitat ca prin mecanismele instituționale de care dispune și în virtutea tratatelor europene, să ia măsurile necesare pentru a garanta eliminarea oricărei discriminări pe motiv de cetățenie între lucrătorii statelor membre, iar drepturile acestora să fie respectate”, a transmis Daniel Buda.


Drepturile românilor, încălcate într-un stat european

Redăm scrisoarea europarlamentarului, adresată Ursulei von der Leyen.

„Stimată doamnă Președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,

Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European, solicitându-vă ca,  în virtutea prerogativelor de care dispuneți, să luați măsurile necesare în vederea implementării cu bună credință a regulamentelor și a tratatului de organizare şi funcţionare a Uniunii Europene  de către toate statele membre.

Libera circulație a lucrătorilor este garantată în cadrul Uniunii, reprezentând unul dintre principiile fondatoare ale UE, încă de la înființare. Conform TFUE, articolul 45, aliniatul (2): „libera circulație implică eliminarea oricărei discriminări pe motiv de cetățenie între lucrătorii statelor membre, în ceea ce privește încadrarea în muncă, remunerarea și celelalte condiții de muncă.”

În data de 27 decembrie 2021, în mass media din România, respectiv pe site-ul Ziare.com, au apărut informații tulburătoare cu privire la situația muncitorilor români și bulgari din abatorul Tönnies, Germania. Aceste relatări au  avut un puternic impact emoțional în rândul opiniei publice, cetățenii solicitându-ne să facem demersurile necesare în vederea rezolvării acestei situații. Potrivit informațiilor, cetățenii români și bulgari sunt tratați fără milă iar regulile pe care trebuie să le respecte sunt inumane. În contractul de muncă este interzis să mănânce sau să bea apă în hale, lucru permis doar în pauze scurte. Mai mult decât atât, în abatoare este frig și umed, muncitorii stau în sânge până în glezne iar orele de muncă suplimentare nu sunt plătite. Precizez că nu este pentru prima dată când în spațiul public apar relatări despre condițiile de muncă din acest abator.

Munca într-un astfel de loc este foarte dificilă, dar in același timp forța de muncă venită din Europa de Est este esențială, potrivit publicațiilor locale, cetățenii germani refuză să presteze astfel de activități. Este inacceptabil ca lucrătorii din Europa de Est să fie tratați diferit și supuși unor condiții greu de imaginat. În Uniunea Europeană toții cetățenii trebuie să beneficieze de drepturi egale. Cetățenii români și bulgari, care lucrează la mii de kilometri distanță trebuie priviți de către angajatori cu respect și demnitate.

În calitate de europarlamentar și de reprezentant legal al cetățenilor europeni sunt îngrijorat de condițiile de munca din abatorul Tönnies, de faptul că barierele lingvistice sunt în mod sistematic folosite abuziv și împiedică protejarea drepturilor acestor lucrători. Mai mult decât atât, în Europa anului 2021 este inadmisibil ca jurnaliștii de investigație să fie opriți să își desfășoare activitatea de documentare cu complicitatea autorităților locale.

Este îngrijorător că astfel de evenimente se petrec într-un stat european și într-o societate democratică, reper de moralitate și de bune practici pentru întreaga Uniune Europeană. Dacă în Germania este posibil așa ceva, ce se întâmplă în alte democrații mai puțin stabile? În virtutea prerogativelor de care dispuneți, vă solicit respectuos, stimată doamnă președinte a Comisiei Europene, ca prin mecanismele instituționale de care dispuneți și în virtutea tratatelor, să luați măsurile necesare pentru a garanta eliminarea oricărei discriminări pe motiv de cetățenie între lucrătorii statelor membre, iar astfel de cazuri să nu mai fie posibile în Uniunea Europeană”.

CITEȘTE ȘI:

Români, tratați ca SCLAVII într-un abator din Germania: „Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit mai mult de 20 de kg”

abonare newsletter