Externe

Români, tratați ca SCLAVII într-un abator din Germania: „Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit mai mult de 20 de kg”

Mai mulți români care au plecat să lucreze într-un abator din Germania au ajuns să trăiască clipe de coșmar. Ei alături de mai mulți muncitori bulgari sunt tratați precum sclavii.

Mai mulți români, tratații ca SCLAVII într-un abator din Germania: „Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit mai mult de 20 de kg” Mai mulți români, tratații ca SCLAVII într-un abator din Germania: „Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit mai mult de 20 de kg”

 

 


Exploatarea inumană a lucrătorilor din Bulgaria şi România la un abator din Germania a fost dezvăluită într-un documentar publicat de postul SAT 1. Autorul materialului, jurnalista Jana Bernhard, a povestit postului bulgar Nova TV cum a trimis acolo sub acoperire un lucrător bulgar, o femeie cu două diplome universitare, pentru a studia condiţiile de muncă din abatorul miliardarului Clemens Tönnies, relatează Novinite.com.

Abatorul Tönnies, focar de COVID-19 în anul 2020

Respectivul abator a devenit faimos în anul 2020, când acolo a izbucnit un focar de COVID-19 ce a afectat peste 2.000 de angajaţi.


Un român a relatat în anul 2020 condițiile la care sunt expuși muncitorii din acel abator, multe dintre ele fiind inumane.

„Am lucrat doi ani la abatorul Tönnies şi rareori terminam lucrul după cele opt ore convenite. De cele mai multe ori lucram 12-13 ore. Menţionam în pontaj orele suplimentare, dar în final acestea nu erau reflectate pe fluturaşele de salariu”, spunea postului Deutsche Welle un român în iunie 2020.


Lucrătorii sunt forţaţi să locuiască câte 8-10 sau chiar mai mulţi într-un apartament şi fiecare trebuie să plătească 200 de euro pe lună chirie. Clădirile de locuit sunt proprietatea unor companii care au legături cu abatorul şi chiria în acestea este de 2-3 ori mai mare faţă de cea obişnuită pentru acea zonă.

„În abatoare este frig şi umed, iar benzile se mişcă repede. În apartamentul nostru comun, noaptea, îmi aud colegii plângând, din cauza durerii şi a mâinilor umflate. Însă ne încurajăm unii pe alţii. Ne spunem nouă înşine «rezistă!»”, a adăugat românul.


Patronul abatorului, miliardarului Clemens Tönnies, își ceruse scuze la acea vreme în faţa presei germane. 

„Mai presus de orice, oamenii sunt importanţi pentru mine şi vreau să le cer scuze”, a promis el după relatarea postului Deutsche Welle.


După un an, condițiile de muncă au rămas la fel de INUMANE

După un an de la respectivele evenimente, echipa Janei Bernhard de la postul SAT 1 a decis să verifice dacă într-adevăr condiţiile de muncă s-au schimbat la abatorul Tönnies.

Femeia sub acoperire care s-a angajat la acest abator pentru realizarea documentarului, prezentată cu numele de Milena, s-a confruntat cu „regulile draconice” înscrise în contractele de angajare; este interzis să mergi la toaletă, este interzis să mănânci sau să bei pe culoare. Numai pauzele scurte sunt permise.

„Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit mai mult de 20 de kg într-o scurtă perioadă de timp pentru că nu aveau ocazia să mănânce. Toate acestea sunt înscrise în contractul de angajare, este legal, dar inuman”, spune Milena. 

Un medic de la ambulanţă care apare în documentar a afirmat că un lucrător al abatorului s-a spânzurat. 

„Este ca şi când ar fi oameni de mâna a doua, oameni buni de aruncat, ce sunt pur şi simplu înlocuiţi cu următorii de îndată ce nu mai au valoare”, constată jurnalista.

Lucrătorilor le este frică să vorbească

Echipa TV a mers la faţa locului şi s-a întâlnit cu lucrători români şi bulgari, dar acestora le era frică să vorbească.

 „Ignoranţa şi barierele de limbă ale acestor oameni sunt în mod sistematic folosite abuziv astfel încât compania să poată câştiga cât mai mult de pe urma muncii lor”, a explicat Jana Bernhard.

Aceasta a adăugat că oamenii din Balcani sunt sclavii perfecţi pentru germani, deoarece ar accepta o muncă pe care un german ar refuza să o realizeze. Jane Bernhard a ajuns la concluzia sumbră că tinerii din România și Bulgaria ajung să fie exploatați în Germania din cauză că mass-media laudă viața din această țară.

„În ţara mea nu am nicio şansă de a lucra în specializările studiate. Acesta este şi motivul pentru care tineri educaţi veniţi din România şi Bulgaria ajung să fie exploataţi. Pe de altă parte, în mass-media este lăudată viaţa din Germania: «Oh!, veniţi în Germania şi câştigaţi bani frumoşi»”, a precizat jurnalista.

Echipa TV, amenințată cu avocați

Echipa jurnalistei Jana Bernhard a fost oprită de maşinile poliţiei germane care au încercat să obstrucţioneze filmarea, iar cu puţin timp înaintea difuzării reportajului, avocaţii lui Tönnies i-au trimis o scrisoare de ameninţare, dar echipa nu s-a lăsat intimidată. 

„Principalul scop al filmului nostru este să le luăm muncitorilor teama, întrucât lucrul cel mai trist este că pentru ei este în regulă (că acceptă situaţia n.red). În Germania lucrătorii au drepturi, dar ei pur şi simplu nu le cunosc”, a concluzionat Jana Bernhard.

Ea descrie totul de acolo drept o „sclavie modernă” prin care oameni cu un nivel redus de educaţie sunt exploataţi pentru a-i îmbogăţi pe patronii unei companii germane.

 

CITEȘTE ȘI:

Românii plecați la sparanghel în Germania, tratați ca SCLAVII! Acuză că patronii le-au confiscat buletinele și nu primesc salariile promise

Românii plecați la cules de sparanghel, EXPUȘI la infectarea cu COVID-19. CUM ARATĂ o fermă unde aceștia muncesc

abonare newsletter