Social

Începe campania de vaccinare antigripală

Aproximativ 500.000 de români vor fi vaccinaţi gratuit împotriva virusului gripal, începând din această săptămână, prin programul Ministerului Sănătăţii.

Imunizarea se va derula, la fel ca în ultimii ani, în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi iar prioritate vor avea persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. Aşadar, vor fi vaccinate, ca în fiecare an, persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicii, cadrele sanitare şi personalul auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronic, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Vaccinul protejează faţă de două tulpini gripale de tip A și una de tip B. Pentru acest an, au fost cumpărate 500.000 de doze de vaccin, însă, în funcţie de cerinţe,cantitatea va putea fi suplimentată, potrivit Ministerului Sănătăţii. Dozele necesare au fost achiziţionate din străinătate, în condiţiile în care Institutul "Cantacuzino" nu mai fabrică vaccinuri.


Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, în România, rata de vaccinare împotriva gripei a scăzut în ultimii ani. Astfel, doar 4,2% din întreaga populație s-a vaccinat în sezonul trecut, ceea ce înseamnă că au fost folosite, în total, sub un milion de doze de vaccin, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea a minimum 15% din populația unei țări. Totodată OMS recomandă o rată a imunizării de 75% în rândul persoanelor în vârstă. Prin comparație, vârstnicii din România s-au vaccinat în proporţie de 15%, în sezonul 2012-2013.

Ultimele Stiri
abonare newsletter