Social

Clujenii pot folosi telefoanele mobile pentru a deveni observatori independenți în turul doi

Clujenii sunt invitați să devină observatori independenți la turul al doilea al alegerilor prezidențiale prin intermediul OpenVote, o aplicație mobilă gratuită disponibilă pe platformele Google Play și App Store. Aceasta permite fotografierea și raportarea în timp real a oricărui tip de incident observat în ziua alegerilor.

Printre problemele semnalate la primul tur de scrutin s-au numărat: pachete oferite în ziua votului din mașini branduite cu sloganul unui candidat; materiale electorale de pe care lipseau datele de identificare ale producătorului și ale celui care le-a comandat; vandalizarea de materiale electorale.

OpenVote este o inițiativă deschisă și colaborativă a cetățenilor din România. Platforma își propune să aducă transparență în alegeri și să dea putere cetățenilor prin folosirea celor mai noi tehnologii digitale în monitorizarea procesului electoral. Oricine se poate alătura proiectului pentru a contribui la programare, design sau promovare. Fotografiile și rapoartele sunt codate geospațial și sunt publicate în portalul geospațial OpenVote.ro.


Designul aplicației a fost realizat de Tehodor Marcu și Ștefan Gergely, doi tineri de 17 ani, elevi la un liceu din București. „Planurile noastre de viitor se referă la folosirea aplicaţiei de către cetăţeni nu doar referitor la abuzurile din timpul actului de votare, ci, în general, cu privire la orice îi nemulţumeşte legat de modul în care acţionează instituţiile din oraşul lor” a declarat Ștefan Gergely.

Guvernanța aplicației și a portatului este asigurată de un consorțiu deschis al societății civile, din care fac parte organizații precum Institutul pentru Politici Publice, Centrul de Resurse pentru Societatea Civilă sau Romanian US Alumni Association. Orice organizație non-profit se poate alătura inițiativei. 

abonare newsletter