Social

Elevii clujeni renunţă în masă la bacalaureat

1.000 de elevi clujeni nu s-au înscris la bacalaureatul din acest an din diverse motive.

Bacalaureatul se află în plină desfăşurare, iar mii de elevi susţin zilele acestea probele orale. Plini de emoţii, elevii trebuie să arate profesorilor cu ce cunoştinţe au rămas după patru ani de liceu.

Când unii elevi trăiesc din plin această perioadă, şi încearcă să dea tot ce e mai bun din ei, alţii, de vârsta lor, au intrat deja în vacanţă.


Din cei aproape 5.000 de elevi ai claselor a XII-a din Cluj, 1.000 de nu s-au regăsit pe listele de înscriere la bacalaureat.  

De ce elevii renunţă să dea bacul?

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, simularea pentru bacalaureatul din acest an a fost susţinută de un număr de 4.905 de elevi ai claselor a XII-a. Când a venit vremea să se şi înscrie pentru examenul de bacalaureat, numărul elevilor a fost mult mai mic: doar 3.951 de elevi, din promoţia curentă, s-au înscris să susţină examenul de maturitate.


O parte dintre elevi nu au putut susţine bacalaureatul din cauză că au rămas repetenţi sau corijenţi. Alţii au ales să urmeze o şcoală postlicială, iar acolo, pentru a te înscrie, nu ai nevoie de o diplomă de bacalaureat. Alţi elevi nu s-au simţit suficient de pregătiţi pentru a susţine acest examen, motiv pentru care au început să-şi caute un loc de muncă.

Situaţia se repetă

Un număr mare de elevi au absentat de la bacalaureat şi în vara anului trecut. La vremea respectivă în clasa a XII-a erau 5.551 de elevi, iar la examenul de bacalaureat nu s-au înscris decât 4.132 din promoţia 2012-2013. Asta înseamnă că aproape 1.500 de elevi nu s-au prezentat la examenul de maturitate anul trecut.


Reamintim faptul că rata de promovabilitate la bacalaureatul din 2013 a fost de 70,99% în Cluj, cu mult peste media naţională care a fost de 55,4%. Totodată, Clujul a avut nouă absolvenţi care au obţinut media 10.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter