Social

Aparatură performantă pentru copiii născuţi prematur

Două aparate performante pentru nou-născuţi au fost donate, în acest week-end, Spitalului Judeţean Cluj din partea Organizaţiei Salvaţii Copiii.

Un monitor de funcții vitale și un compresor medical de aer, în valoare de 34.000 lei au fost donate spitalului clujean.

Donaţia către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj vine după ce, în urmă cu un an, organizaţia a reușit dotarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Dominic Stanca cu un incubator de ultimă generație. Acţiunea face parte din seria unor dotări de peste 50.000 de euro inițiate de Salvaţi Copiii în această săptămână, în care sunt incluse patru maternităţi din centrul țării: Brașov, Cluj, Sibiu și Târgu Mureș.


10% din bebeluşi au nevoie de îngrijire specială

În 2013, în maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj au avut loc 3.020 de naşteri, dintre care circa 13% au fost premature şi aproape 300 de bebeluși au avut nevoie de îngrijire specială în secţia de terapie intensivă neonatală. „Peste 150 de nou-născuţi au beneficiat de îngrijiri în incubatorul donat de Salvați Copiii în urmă cu un an, asigurarea confortului termic ca parte integrantă a îngrijirii nou-născuţilor cu diverse afecțiuni favorizând stabilizarea cardiorespiratorie după naştere. Compresorul oferit astăzi și monitorul de funcţii vitale permit supravegherea continuă a nou-născuților aflați în impas în procesul de adaptare la viaţa extrauterină”, a explicat Ligia Daniela Blaga, medic pediatru în cadrul secției de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Un nedorit loc fruntaş la capitolul “mortalitate infantilă”

România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 9 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie. Conform ultimelor date statistice disponibile, în Cluj, rata mortalităţii infantile este de 4,7 la mie, iar potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante. Aparatura donată spitalului clujean a fost achiziţionată cu ajutorul celor 2% din impozitul pe venit redirecţionaţi către organizaţie.

abonare newsletter