Social

Aberant! Cu conducta de gaz la poartă, dar fără încălzire

O conductă de gaz montată în urmă cu câţiva ani pe strada Trifoiului nu există în actele E.On Gaz, dar cu toate acestea o parte din locuitori au încălzire, iar altora li se refuză acest drept.

Clujeanul Sandu Săbăduş nu își poate încălzi locuința cu gaze naturale deși conducta de distribuție este vis a vis de casa sa. Restiricția este impusă de E.On Gaz Distribuție care nu recunoaște existența conductei.

Sandu Săbăduş a terminat, în 2012, construirea unei case, pentru fiica sa, pe strada Trifoiului nr. 25F. În momentul în care proprietarul noii case a trebuit să se racordeze la reţeaua de gaze, potrivit legii, a trebuit să solicite acordul scris al primei persoane care a introdus utilităţile pe strada Trifoiului, această persoană fiind Ioan Csorba care deţine trei case, peste drum de cea a lui Sandu Săbăduş. De asemenea, tot legea spune că Săbăduş trebuie să îi plătească şi o cotă parte din suma cheltuită de Csorba pentru introducerea conductei de gaz.


Conducta nu există în actele E.On Gaz

După ce a respectat aceste procedure, Săbăduş a depus actele necesare racordării la E.On Gaz. Aici a avut o surpriză: cei de la Gaz i-au spus că pentru acele imobile nu există de fapt conductă de gaze, deşi conducta există în realitate, însă nu este în evidenţa companiei de gaze. Este vorba despre o conductă de 120 m. Inexistenţa conductei în hârtiile E.On Gaz i-a fost confirmată lui Sandu Săbăduş de către cineva din conducerea companiei.  „Am vorbit cu domnul Corneliu Zimveliu, şeful Conductelor Stradale de la E.ON Gaz Distribuţie, care mi-a  spus că pe acea stradă nu există nicio conductă de gaze care să ducă la acele imobile, că le ei nu figurează aşa ceva.  De asemenea, mi-au spus că trebuie făcută o înregistrare pentru recepţionarea acesteia dacă susţin că aceasta există”, a declarat Sandu Săbăduş.

Există sau nu conducta?

Oamenii care sunt racordaţi deja la gaz spun că ei au contract cu E.On Gaz şi că plătesc lunar facturi. Csorba a plătit o dată companiei de gaze suma necesară pentru montarea şi branşarea conductei de gaze. „Domnul Csorba, vecinul meu, spune că a el plătit o dată, unui anume domn Trifan care lucra la E.ON Gaz Distribuţie şi care am înţeles că acum nu mai lucrează acolo, pentru construirea acelei conducte şi nu mai este dispus să mai plătească încă odată acea sumă. A spus că este dispus, cel mult, să contribuie financiar la intrarea în legalitate a celei introduse de el. De asemenea, el a mai spus că familiile care s-au mutuat în casele construite de el primesc gaz de la E-ON, ba mai mult au şi contract cu compania de gaze şi le vin lunar facturi acasă. Ce să înţeleg de aici, că plătesc facturi pentru o conductă inexistentă ”, explică Săbăduş.


Conductă nouă pe banii păgubitului

Pentru că niciunul dintre angajaţii E.ON Gaz Distribuţie nu vor să preia vechea conductă deoarece spun că nu ştiu cum a fost construită şi înregistrată, Sandu Săbăduş trebuie să construiască o conductă nouă pentru a avea gaz. „După ce am făcut dosarul pentru recepționarea vechii conducte, cei de la gaze mi-au spus că de fapt trebuie neapărat să construiesc o conductă nouă dacă vreau să am gaz în locuinţă, pentru că nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea pe cea veche. Ba mai mult voi fi obligat să îi las şi pe vecinii mei (n.r. locatarii celor trei case de vis-a-vis) să se branşeze gratuit la conducta construită de mine pentru că ei au contracte cu E.ON Gaz. Suma pe care trebuie să o plătesc însă pentru construirea unei conducte noi este destul de mare, de 17.000 lei pentru 120 m de conductă, bani pe care ar trebui acum să îi plătesc singur pentru că vecinul nu vrea să mai contribuie în niciun fel”,  mai spune revoltat Săbăduş.

E.ON Gaz se spală pe mâini

Contactați de Monitorul de Cluj în legatură cu situația lui Sandu Săbăduş, reprezentanţii E.On Gaz au declarat că au oferit deja un răspuns oficial solicitantului motiv pentru care ei nu mai au nimic în plus de declarat.  ”În legatură cu întrebarea dumneavoastră, au fost identificate soluțiile tehnice și au fost transmise în scris solicitantului motiv pentru care noi nu mai avem nimic de adăugat la această problemă. Nu vă putem oferi mai multe informații”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Oana Deminan, purtătorul de cuvânt al E.On Gaz Distribuție Cluj-Napoca.


În răspunsul oferit de E.On Gaz Distribuție lui Sandu Săbăduş, solicitantului i se spune că, pentru a-și putea alimenta casa cu gaze naturale, trebuie să extindă conducta prin care acesta este distribuit cu încă 120 metri. „Ca răspuns la adresa dumneavoastră vă comunicăm următoarele: pentru alimentarea cu gaze naturale a imobilului dumeavoastră (n.r. casa lui Sandu Săbăduș), respectiv a imobilului aparținând domnului Csaba Ioan este necesară extinderea conductei de distribuție, în lungime de 120 metri, conform avizului tehnic pentru realizarea obiectivelor aferente sistemului de distribuție”, se arată în răspunsul E.ON Gaz.

Etichete: conducta gaz eon gaz
Ultimele Stiri
abonare newsletter