Social

18 ani de Mitropolie la Cluj. Slujbă în Catedrală ținută de un sobor de 6 ierarhi.

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului/ Foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului - Facebook La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului/ Foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului - Facebook

 

 


La data de 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron și confirmă faptul că Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt. 

 


Astfel, pentru a marca împlinirea a 18 ani de existență a Mitropoliei Clujului, luni, 25 martie 2024, de praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9:30, un sobor de șase ierarhi, format din: IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,PS Iustin, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sălajului, și PS Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopul Devei și Hunedoarei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei. 


Sărbătoarea din acest an subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de când harnicul ctitor al instituțiilor spirituale din Cluj, episcopul Nicolae Ivan, a înființat Institutul Teologic Ortodox din capitala culturală și spirituală a Transilvaniei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU. Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț: „Postul de bucate trebuie să fie însoțit de postul de răutate”

Proiect de 8,4 milioane de euro pentru restaurarea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Cinci ani pentru lucrările de reabilitare

Ultimele Stiri
abonare newsletter