Social

„Doina Cornea, doamna din spatele ferestrei”. 100 de tablouri şi desene ale disidentei anticomuniste, expuse în premieră la Cluj. „Dezvăluim latura ei mai puţin cunoscută”

O expoziție de memorie organizată la Cluj va dezvălui o latură mai puțin cunoscută a disidentei anticomuniste Doina Cornea. Peste 100 de obiecte care spun povestea ei vor fi expuse în premieră.

„Doina Cornea - Doamna din spatele ferestrei” / Foto: Fundația Doina Cornea „Doina Cornea - Doamna din spatele ferestrei” / Foto: Fundația Doina Cornea


 

 


Expoziția de memorie „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” va avea loc în perioada 15 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024.

„Vă invităm să susţineţi o expoziţie inedită, în cadrul căreia personalitatea Doinei Cornea va fi dezvăluită în toată complexitatea ei, atât latura politică şi civică, cât și cea artistică, socială, și filosofică. Este o expoziţie de memorie. O expoziţie de descoperire. Va fi recreat, și expus vizitării, spaţiul intim al Doinei Cornea, cel în care a trăit, a lucrat și in care îşi desfăşura activitatea de opozant al regimului, spaţiu în care pentru mai mulţi ani a fost plasată în arest la domiciliu, fiind in permanenţă ascultată și monitorizată de către securitate”, au transmis organizatorii, Fundația Doina Cornea.


Din locul în care a trăit au plecat cele câteva zeci de texte de protest împotriva atrocităţilor regimului comunist din anii ‘80, spun organizatorii.

CITEȘTE ȘI:
Tur virtual în casa Doinei Cornea. Povestea disidentei, spusă prin obiectele din locuință

 


Majoritatea acestor mesaje au difuzate la postul de radio Europa Liberă, Doina Cornea ajungând să fie cunoscută astfel în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii la regimul comunist din Romania.

Obiecte expuse în premieră, instalație monată de Securitate

În cadrul evenimentului, vor  fi expuse o parte din mobilierul, inclusiv masa de lucru a Doinei Cornea, pensula şi tuşul cu care a scris manifestele, maşina de scris cu care a redactat toate scrisorile ei deschise şi samisdatele. Vor putea fi văzute și unele dintre textele ei în original dar şi o parte dintre samisdatele traduse, multiplicate şi răspândite de către Doina Cornea – traduceri din Eliade, Monseniorul Vladimir Ghica, Lao Tse, etc.


În premieră vor fi expuse un număr de peste 100 de tablouri şi desene ale Doinei Cornea, dezvăluind astfel şi „una dintre laturile ei mai puţin cunoscute”. Tot pentru prima dată a fost reprodusă la scară reală instalaţia de ascultare montată de către Securitate în biroul fiului Doinei Cornea.

CITEȘTE ȘI:
Strada „Doinea Cornea” a primit aprobare! Pe această stradă disidenta anti-comunistă a locuit până în ultimele clipe ale vieții

 


Pe parcursul derulării expoziţiei vor avea loc mai multe activităţi conexe:

  • Evocarea personalităţii Doinei Cornea din diverse unghiuri (de opozant, de artist, etc.),
  • Prezentarea documentarului „Dezastrul Roşu” realizat în anul 1988 de ziaristul belgian Josy Dubié, film care a scos la lumină adevărata faţă a comunismului din România. Doina Cornea a fost atunci singura persoană din România care a avut curajul să-i răspundă la întrebări. Documentarul a generat un puternic val de simpatie pentru România, stând la baza creării „Operation Villages Roumains”, o iniţiativă belgiană în urma căreia mii de sate din Occident au adoptat localităţi din România care riscau să dispară din cauza planului de sistematizare a mediului rural impus de regimul lui Nicolae Ceausescu,
  • Recitaluri la pianul Doinei Cornea.

Costurile expoziției se ridică la 100.000 lei

Pentru a aduce acest proiect la viaţă, Fundația Doina Cornea are nevoie de sprijin. „Fiecare contribuţie individuală conteză mult și va contribui la necăderea în uitare a acestui capitol din istoria noastră”, transmit organizatorii.

Costurile expoziţiei se ridică la 100.000 lei și includ transportarea mobilierului şi a exponatelor, inclusiv pianul, în condiţii de siguranţă. Totodată, în costuri intră înrămarea şi transportul tablourilor, montarea expozitiei, reproducerea la scară 1/1 a bucăţii de perete conţinând instalaţia de ascultat montată de Securitate, catalog al expozitiei, pliante, afise, cărţi poştale cu reproduceri ale picturilor, închirierea echipamentelor de redare a filmelor, cheltuieli cu vorbitorii și invitatii cu ocazia vernisajului și altele.

„Pentru a putea realiza această expoziţie în varianta maximală, cu toate componentele ei, ne mai sunt necesari aproximativ 30.000 lei”, transmite Fundația Doina Cornea

Sprijină acest proiect pe site-ul sprijina.ro, AICI.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

5 ani de la moartea disidentei anticomuniste Doina Cornea: „Obişnuiţi-i pe elevi să gândească mai liber, mai curajos, mai conştient, mai generos!”

Disidenta anticomunistă Doina Cornea a devenit cetățean de onoare post-mortem al Clujului. Azi se împlinesc 4 ani de la moartea sa

abonare newsletter