Social

Un azil de bătrâni din Cluj, cu activitatea suspendată pentru că și-a mutat sediul în timpul verificărilor. Amenzi de 1,6 milioane de lei pentru neregulile din azile

Nereguli cu duiumul în azilele de bătrâni din Cluj. Unele centre sociale au încercat să scape de controalele autorităților, mutându-și activitatea din Florești. Amenzile sunt de peste 1,6 milioane de lei

Nereguli în centrele sociale din Cluj/Foto: pexels.com Nereguli în centrele sociale din Cluj/Foto: pexels.com

 

 


Centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și celor destinate copiilor, de pe raza județului Cluj au fost verificate în perioada 10-16 iulie. 

 

Și-au transferat activitatea pentru a scăpa de controale

În urma verificărilor efectuate la centrele sociale și azilele de bătrâni din Cluj, echipele mixte ale autorităților din domeniu, împreună cu polițiștii clujeni au aplicat aproape 200 de amenzi în valoare de 1,6 milioane de lei. De asemenea, sute de kilograme de produse alimentare au fost indisponibilizate


Pentru a evita controalele, un centru social din Florești a încercat să-și mute activitatea, împreună cu tot cu beneficiari, în Apahida. 

Un centru pentru vârstnici, „pe urma căruia este inspecția socială, a avut activitatea în Florești, apoi s-a mutat în Apahida. S-au facut demersuri la IPJ pentru identificarea activității, care se presupune că este desfășurată în prezent în Cluj Napoca”, anunța, joi, Prefectura Cluj.


Acum, operatorul centrului social a fost identificat de oamenii legii, iar activitatea azilului de bătrâni a fost suspendată. 

„Au fost depistate anterior controlului 2 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice clandestine, unul fiind în municipiul Turda, aflându-se în procedură de licențiere, în prezent, iar altul funcționând fără bază legală în localitatea Florești. Acesta din urmă și-a mutat activitatea dintr-o locație în alta, pe măsură ce inspectorii sociali le impuneau licențierea. 


Acum, cu sprijinul IPJ a fost identificat, activitatea i-a fost suspendată și cei 15 beneficiari au fost relocați la aparținători, la alte centre publice și private sau internați în spital”, informează, luni seara, Instituția Prefectului Județului Cluj. 

Un alt centru, Casă de tip familial, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, și-a suspendat activitatea din propria inițiativă o dată cu terminarea cursurilor școlare pentru a îmbunătăți condițiile de funcționare, până în septembrie. Beneficiarii au fost mutați la alte centre similare.


Nu au fost centre a căror activitate să fie suspendată, dintre cele deținătoare de autorizație de funcționare, mai arată sursa citată. 

Nereguli în centrele sociale din Cluj

În Cluj au fost verificate 91 de centre, din care 53 private și 38 finanțate de la bugetul de stat. 

Au fost vizate de controale 46 de centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, precum și 2 centre clandestine. De asemenea, au fost verificate 38 de centre rezidențiale destinate copiilor și 5 centre rezidențiale destinate persoanelor cu dizabilități.

Au fost constatate o serie de nereguli și au fost aplicate avertismente și sancțiuni pentru: 
produse expirate, 
lipsa unor proceduri sau documente, 
lipsa personalului de specialitate, 
absența verificării și întreținerii periodice a instalației electrice, a documentelor specifice pe linia apărării împotriva incendiilor, 
lipsa analizei de risc la securitatea fizică, 
nestabilirea modelelor de meniu de alimentație zilnică în baza recomandărilor medicului nutriționist sau a asistentului dietetician, conform standardului minim de calitate sau lipsuri în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor periculoase.

În total au fost aplicate 185 amenzi în valoare de 1.663.500 lei și 671 avertismente.

Au fost confiscate 304,1 kg de produse și 195 de ouă.

Controalele au fost realizate de echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, Inspectoratului de Poliție Județean, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției de Sănătate Publică a Județului, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Centre sociale clandestine sau cu activitatea suspendată și amenzi de peste 130.000 de euro în Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter