Social

Cluj: Ea bolnavă de cancer, el cu demență și Parkinson: „Îi ținea mâna strânsă ferm ca să nu mai aibă acel tremur și să poată picta”

Povești din centrul paliativ din Cluj-Napoca. Preotul-medic Bogdan Chiorean împărtășește experiențele avute cu pacienții săi, aflați în stadii terminale, cu demență, cancer, Parkinson și alte boli nemiloase.

Cu forme grave de demență și Parkinson, dar pictor de icoane / Foto: depositphotos.com Cu forme grave de demență și Parkinson, dar pictor de icoane / Foto: depositphotos.com

 

 


Bogdan Chiorean, preotul care are grijă de pacienții de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfantul Nectarie” Cluj-Napoca, împărtășește experiențele sale cu urmăritorii săi.

 


În urmă cu cinci zile, preotul a primit o icoană pictată de unul dintre pacienți, aflat într-o stare gravă de demență, căruia i-a murit soția recent.  Chiorean a spus o mică partea din povestea celor doi soți, ambii cu boli incurabile, dar cu un devotament puternic unul față de celălalt:

„Azi am primit în dar o icoană pictată de unul dintre pacienții noștri. Face parte din acea categorie de vârstă pe care psalmistul o numește «osteneală și durere». Cancerul i-a răpit soția acum 2 săptămâni.  El e internat cu forme grave de demență și Parkinson. Dacă sunt tineri care nu se mai rabdă în familie, e bine să afle că oamenii ăștia au depășit de mult nunta de aur, iar în ultimii 15 ani, ea – cu cancer – îi ținea lui mâna strânsă ferm, ca să nu mai aibă acel tremor parkinsonian și să poată zugrăvi chipuri de sfinți. Iar el, ca răsplată, îi picta pe toți având ochii precum ai ei”, a relatat preotul de la centrul de îngrijiri paliative.


În urmă cu două zile, preotul-medic din Cluj a mai mărturisit o experiență apăsătoare, chiar din noaptea de Înviere, când două paciente în stadii terminale îl ascultau cântând „cu moartea pe moarte călcând”:

„În noaptea de Înviere am avut 2 paciente la slujbă; ambele în stadii terminale, stând în fotolii rulante și așteptând cuminți cu o lumânare în mână. Au mai participat și câțiva prieteni. Niciodată n-am cântat mai greu «cu moartea pe moarte călcând» și nicicând nu am înțeles atât de clar, din cuvântul Sf. Ioan Gură de Aur, că «înviat-a Hristos și niciun mort nu este în groapă». Una dintre ele i’a zis ulterior unui coleg că slujba a fost mai minunată ca oricând. De fapt, în preajma morții, Învierea Lui devenise mult mai evident garantul învierii ei”, a spus Bogdan Chiorean.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Spital „construit” de copii, în Cluj! Și-au golit pușculița pentru un centru destinat copiilor bolnavi în stadiu terminal

Eleva care s-a înecat cu un jeleu, internată la ATI la Spitalul de Copii Cluj-Napoca: „Este în comă profundă”

abonare newsletter