Social

60 de câini, folosiți în lupte ilegale la Cluj pentru sume amețitoare. Instanța a decis să se întoarcă la proprietarii abuzivi

După ce aproape 60 de câini au fost salvați dintr-un mediu abuziv, instanța din Cluj a decis ca aceștia să fie returnați proprietarilor, care îi foloseau pentru lupte ilegale internaționale.

Lupte ilegale cu câini / Foto: stirileprotv.ro - captură ecran Lupte ilegale cu câini / Foto: stirileprotv.ro - captură ecran

 

 


59 de câini abuzați au fost salvați de o asociație în cursul anului trecut și duși la un adăpost, după ce patrupedele au fost găsite în stări deplorabile.

 


În spatele acestei crescătorii de câini s-ar afla rețele internaționale care îi folosesc pe câini pentru lupte ilegale, de pe urma cărora să obțină sume amețitoare, potrivit juriștilor și reprezentanților de asociații de animale, scrie stirileprotv.ro. Ar fi vorba de sume în valoare de cel puțin 15.000 de euro pentru câștigătorul unei lupte.

O asociație i-a preluat pe câini în luna iunie din 2022, iar o parte dintre animale au fost găsite în timpul luptelor, care au fost organizate în județul Cluj și la care participau și cetățeni străini.


Curtea de Apel a decis miercuri ca animalele să fie returnate proprietarilor abuzivi, iar această decizie a șocat reprezentanții asociațiilor de animale:

Miercuri, după ce Curtea de Apel Cluj a decis că patrupedele să fie returnați proprietarilor, inculpații au ajuns la poarta adăpostului.


„Cred că inculpații își vor recupera câinii valoroși care au omorât mai mult în luptă. Restul vor rămâne în continuare în custodia sistemului. Și aceia vor fi valorificați pe piața neagră, ori făcuți dispăruți. Fenomenul nu e local, nu e național, e internațional. Organizații din Africa de Sud care ne zic că 80% din câinii folosiți în luptele din Africa de Sud provin din Balcani”, a spus Ana Maria Nemeș, vicepreședintele Asociației Sirius Animal Rescue, potrivit sursei citate.

„Deși proprietarii spuneau că acești câini sunt de companie, expertiza a spus în mod clar: acești câini sunt antrenați pentru luptă. Suspiciunea este că erau antrenați pentru lupte internaționale, întrucât dintre cei patru câini găsiți în luptă în flagrant, trei aveau proprietari străini”- Flavia Mureșan Năsălean, avocat.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Animale CHINUITE, într-un sat din Cluj. Vecinii: „Este sinistru, animalele merită o viață mai bună”

VIDEO. Lupte ILEGALE cu câini la Cluj! Plângere penală pentru pedepsirea stăpânilor: „Se fac foarte mulți bani”

abonare newsletter