Social

Ce faci când găsești un animal sălbatic rănit? Nu trecere nepăsător! Recomandări de la voluntarii care salvează animale în Cluj

Multe animale rănite mor în urma accidentelor sau din alte cauze pentru că oamenii trec pe lângă ele nepăsători. Însă dacă te afli într-o situație de acest fel și nu știi ce să faci, voluntarii care salvează zilnic animale la Cluj îți oferă câteva sfaturi.

Program pentru salvarea animalelor sălbatice rănite sau în pericol, la Cluj / Foto: depositphotos.com Program pentru salvarea animalelor sălbatice rănite sau în pericol, la Cluj / Foto: depositphotos.com

 

 


Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - O.P.M.C.B. din Cluj-Napoca salvează constant animale rănite și le dau o nouă șansă la viață, însă uneori mai au nevoie de ajutor extern.

Ce să faci când găsești un animal salbatic rănit? Recomandări de la Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului / Foto: OPMCB

Astlfel, voluntarii de la OPMCB oferă câteva recomandări privind ce trebuie să faca și ce nu trebuie să facă cei care găsesc un animal sălbatic rănit:


  •  Evaluați situația de la distanță
  •  Nu vă apropiați și nu atingeți animalul 
  •  Contactați un centru de specialitate pentru a cere ajutorul
  •  Interveniți doar sub îndrumarea unei persoane cu experiență sau a autorităților locale.

Program pentru salvarea animalelor sălbatice rănite sau în pericol, la Cluj

Un program pentru salvarea animalelor sălbatice a fost pornit la Cluj, tot de OPMCB. „Save the deer” este un proiect de intervenție, transport și recuperare a animalelor sălbatice aflate în pericol. Pentru acest program, OPMCB colaborează cu mai mulți medici veterinari din Cluj și biologi.

De asemenea, obiectivul programului este de a crea „un fel de SMURD pentru animale”.


Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului se adresează celor care „s-au săturat să vada sânge, pene, blană pe asfalt” și prin acest program intenționează să le arate cum pot să ajute atunci când văd un animal rănit de mașină sau aflat în pericol. Totodată, îi îndrumă pe cei care sunt martori la un accident, în care un animal sălbatic a fost rănit, să nu treacă nepăsători și să apeleze numărul de urgență 112 sau chiar la ei (OPMCB)

Anumite specii sunt de interes cinegetic, iar capturarea și reținerea animalelor sălbatice, fără drept, este interzisă, astfel, dacă vă sunt cunoscute cazuri în care sunt ținute animale captive ar trebui să le anunțați.


Recomandări de la Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului:

  • „În primul poți să ne suni și să asculți ce te sfătuim, să intervii tu și dacă nicidecum aceste lucruri nu sunt posibile, încercăm noi să intervenim.
  • Să fii atent în primul rând la modul în care conduci și la falsa «libertate» și bunăstare a animalului din curtea ta, pentru a nu ajunge acesta însuși o victimă. 
  • Dacă ești pus într-o situație limita pe șosea sau în oraș, să ne anunți pe noi și să apelezi numărul de urgență 112 dacă animalul în pericol se încadrează în speciile: căprior, cerb, mistreț, lup, râs, urs etc. 
  • Te rugăm să ne apelezi la numărul de telefon de pe pagină: 0741 028 697 și preferabil să ne trimiți imagini sau filmări pe WhatsApp de la fața locului, pentru a te putea îndruma cât mai rapid și mai corect. 
  • De asemenea, dacă observi că o persoană maltratează sau ucide cu intenție un animal, sălbatic sau domestic, sau îi produce rău dintr-o neglijență care încalcă legea, înregistrează video momentul, doar apoi sună la 112 și dacă este animal domestic încearcă să îl transporți de urgență la o clinică veterinară.”

Susține activitatea O.P.M.C.B. prin Revolut/BT Pay: 074102028697


 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Vulpe lovită de mașină și abandonată, în Florești. A fost capturată după mai multe zile de agonie. VIDEO

Câinii hoinari atacă și ucid căprioare în Cluj! „Animalul nu avea nicio șansă la cum a fost sfâșiat”

Ultimele Stiri
abonare newsletter