Sănătate

Doar un sfert dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 își revin complet după un an

Doar 1 din 4 pacienți spitalizați cu COVID-19 își revin complet la un an după infectare, conform unui studiu britanic.

Doar 1 din 4 pacienți spitalizați cu COVID-19 își revin complet la un an după infectare, conform unui studiu britanic./ Foto: pixabay.com Doar 1 din 4 pacienți spitalizați cu COVID-19 își revin complet la un an după infectare, conform unui studiu britanic./ Foto: pixabay.com

 

Doar un pacient spitalizat cu COVID-19 din patru este vindecat complet la un an după infectare, au anunţat autorii unui studiu britanic, potrivit cărora femeile şi persoanele obeze prezintă riscuri mai mari de a rămâne pentru mai mult timp cu probleme de sănătate după contractarea noului coronavirus.


Noul studiu, prezentat la Congresul european de microbiologie clinică şi boli infecţioase de la Lisabona şi publicat în The Lancet Respiratory Medicine, a folosit datele obţinute de la pacienţi adulţi din 39 de spitale din cadrul National Health Service (NHS) din Marea Britanie între 7 martie 2020 şi 18 aprilie 2021.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Recuperarea medicală a fost evaluată prin măsurarea diferitelor rezultate furnizate de examinarea pacienţilor, la cinci luni şi la un an după ieşirea lor din spital.


Cercetătorii au prelevat eşantioane de sânge de la participanţii la acest studiu în timpul vizitei efectuate la cinci luni după externare, pentru a analiza prezenţa diverselor proteine inflamatorii.

Circa 2.320 de pacienţi au fost examinaţi la cinci luni după externarea lor şi 33% dintre ei au fost examinaţi la un an după externare.


Doar 25,5% dintre pacienți s-au vindecat după 5 luni

Din acest studiu a reieşit că procentul adulţilor care s-au vindecat complet nu s-a schimbat prea mult între primele cinci luni şi primul an de după ieşirea din spital: procentul a fost de 25,5% pentru pacienţii examinaţi după cinci luni şi de 28,9% pentru cei care au fost examinaţi după un an.

Faptul de a fi femeie, de a fi o persoană obeză şi de a fi un pacient care a fost conectat la ventilator în spital au fost asociate cu o probabilitate mai scăzută de vindecare completă la un an după infectarea cu SARS-CoV-2, au subliniat autorii studiului.


Printre simptomele cele mai curente ale formelor lungi de COVID-19 pot fi citate oboseala, durerile musculare, o stare de încetinire fizică, lipsa somnului şi dificultăţile de respiraţie.

 

CITEȘTE ȘI:

Un pacient din Marea Britanie, testat pozitiv cu COVID-19 pentru o perioadă record de 505 zile

OMS a decis să mențină COVID-19 la nivelul de pandemie: „Nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”

Persoanele care au avut COVID-19 dezvoltă o nouă serie de alergii

Ultimele Stiri
abonare newsletter