Sănătate

OMS a decis să mențină COVID-19 la nivelul de pandemie: „Nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri decizia de a menţine răspândirea virusului COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională sau pandemie.

OMS a decis să mențină COVID-19 la nivelul de pandemie: „Nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”/ Sursă foto: pixabay.com

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri, 13 aprilie, decizia de a menţine răspândirea COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională sau pandemie, „deoarece nu este momentul să lăsam garda jos”, ci ţările trebuie să continue să se pregătească pentru a face faţă unui asemenea tip de criză.


 

Potrivit directorului general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Comitetul de Urgenţă al OMS  a recomandat să nu fie schimbat nivelul de alertă privind COVID-19, în perspectiva ca virusul să continue să se transmită în mod intens.
 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


De asemenea, evoluţia sa este imprevizibilă, iar mortalitatea se menţine la un nivel ridicat, a precizat directorul OMS.

În acest context, a explicat el, trebuie menţinute eforturile ca vaccinurile şi alte instrumente dezvoltate pentru a face faţă pandemiei să fie distribuite în mod echitabil între ţări şi în interiorul lor şi să se continue programul de vaccinare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani, mai ales în Africa.


Acoperirea breşelor existente în accesul la vaccinuri „este cel mai bun mod de a ne proteja de viitoare focare”, a declarat Tedros la o conferinţă de presă.

„Nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”

Preşedintele Comitetului de urgenţă al OMS, Didier Houssin, a susţinut la rândul său că „nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”, nici să se piardă din vedere necesitatea de a continua testele de depistare pentru COVID-19.


Referitor la condiţiile ca infecţia COVID-19 să nu mai fie plasată la nivelul maxim de alertă sanitară, el a explicat că este nevoie de întrunirea mai multor criterii, printre care unele epidemiologice şi altele legate de impactul coronavirusului în acele locuri unde răspândirea se menţine ridicată.

Numărul deceselor de COVID-19 raportate la nivel global, în ultima săptămână, a fost cel mai scăzut de la începutul pandemiei.


Despre subvariantele de Omicron descoperite recent (BA.4 şi BA.5), directoarea programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kherkove, a confirmat că au fost detectate în mod limitat în ţări din Africa şi Europa şi că se analizează dacă prezintă o schimbare semnificativă faţă de varianta originală.

 

CITEȘTE ȘI:

Persoanele care au avut COVID-19 dezvoltă o nouă serie de alergii

Studiu: COVID-19 crește riscul de cheaguri sangvine în primele șase luni după infectare

Epidemiolog: „Este important ca, în continuare, masca să fie purtată la interior, în spaţii aglomerate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter