Sănătate

De ce ne vaccinăm cu două doze? Expert UBB: „E ca și cum ieși afară în tricou. E foarte frig. Te întorci după geacă”

Răzvan Cherecheș, expert al Universității Babeș-Bolyai (UBB) a explicat de ce trebuie să ne vaccinăm împotriva COVID-19 cu două doze și nu cu una singură.

 

 


Prefosorul în sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheș, a explicat că pentru ca vaccinul anti-COVID-19 să fie eficient, acesta trebuie luat în două doze.

 


Administrarea celei de-a doua doză crește nivelul de imunitate:

„De ce este nevoie de două doze? De ce nu putem să luăm vaccinul anti-COVID într-o singură doză? Răspunsul meu: Cu excepția vaccinului Johnson & Johnson care are o singură doză, toate celelalte vaccinuri vizate de Uniunea Europeană, Pfizer, Moderna și AstraZeneca au nevoie de două doze. De ce? Este simplu. Prima doză produce un răspuns imunitar mai slab și este nevoie de a doua doză care să crească intensitatea răspunsului imunitar.”, explică Răzvan Cherecheș.


Specialistul a mai comparat această situație cu una de zi cu zi. El spune că atunci când ieși afară în tricou, dar e foarte frig, te întorci în casă după geacă. Același lucru se întâmplă și la vaccin, tricoul e prima doză, iar geaca e cea de-a doua doză de vaccin.


„Altfel spus, e ca și cum ai ieși afară când este foarte frig și ți-ai lua pe tine doar un tricou cu mânecă scurtă. Ai ieșit afară, ai văzut că-i frig, te-ai întors înapoi în casă și ți-ai mai luat și o geacă și ai ieșit afară. Tricoul e prima doză, geaca e a doua doză”, a susținut expertul într-un video explicativ.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o doză

Deși vaccinul are o eficacitate de peste 80% în cazurile tulpinilor din SUA, Africa de Sud și Brazilia, în cazurile infectării cu o formă moderată de COVID-19, eficacitatea este de aproape 67%.


Chiar dacă Johnson & Johnson este cel mai recent tip de vaccin anti-COVID-19 aprobat, iar eficacitatea în cazul infectării cu COVID-19, nu cu tulpini, este destul de scăzută, vaccinul se administrează într-o singură doză, față de restul serurilor care au nevoie de două doze pentru a întări imunitatea.

Vaccinul Johnson & Johnson se stochează pe termen lung la -20 de grade Celsius, pentru 24 de luni, adică doi ani. Totodată, stocarea pe termen scurt, pentru o perioadă de trei luni, se face la 2-8 grade Celsius. Vaccinul este un tip de vector viral nereplicativ, la fel ca AstraZeneca, dar diferit de Pfizer sau Moderna, care sunt de tip ARN mesager.

CITEȘTE ȘI:

Cîțu: „Soluția pentru a merge la concerte, mare sau restaurant e vaccinarea. La Cluj avem deja 30% populație vaccinată”

 

abonare newsletter