Sănătate

Studenții mediciniști se vaccinează anti-COVID. „Ne-am informat, vaccinul e sigur. Pentru prima dată suntem cu un pas înaintea virusului.”

Studenții mediciniști din Cluj sunt ferm convinși că vor să se vaccineze împotriva virusului SARS-Cov-2, care a dat buzna în toate locuințele din lume. Ei au numeroase motive pentru a spune „da” acestui vaccin, iar printre ele se numără dorința arzătoare de a lucra în clinicile clujene.

 

 


Pe lângă vârstnicii din azilurile din Cluj-Napoca și studenții mediciniști vor fi vaccinați împotriva COVID în viitorul apropiat. Mihai Moisescu, șeful DSP Cluj, a declarat că perioada estimativă în care aceștia vor primi prima doză de vaccin este săptămâna viitoare, dacă totul merge bine.

 


Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj le va transmite în curând studenților mediciniști și profesorilor informațiile referitoare la modul de desfășurare a campaniei de vaccinare. Înscrierea pe listele de vaccinare este deja în desfășurare:

„Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca sunt încurajați să se informeze asupra campaniei naționale de vaccinare prin intermediul platformei https://vaccinare-covid.gov.ro/, unde pot accesa informațiile oficiale și actualizate. Totodată, universitatea le va transmite, prin intermediul canalelor proprii de comunicare, toate informațiile privind modul de desfășurare a campaniei de vaccinare. În ceea ce privește organizarea vaccinării studenților (români și internaționali) și a cadrelor didactice, aceasta se va desfășura conform planificării la nivel local și național, prin intermediul platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, coordonată de Ministerul Sănătății. Acest demers, de înscriere pe platformă, se află deja în plină desfășurare, urmând ca vaccinarea propriu-zisă să aibă loc, în centrele desemnate, în momentul în care vom fi anunțați de către autorități”, au declarat reprezentanții universității pentru monitorulcj.ro.


Astfel, monitorulcj.ro a luat legătura cu patru studenți care urmează cursuri la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca pentru a afla dacă sunt deschiși la vaccinarea împotriva virusului pandemic, dar și ce părere au despe noul tratament dezvoltat de compania Pfizer.

Printre motivele acestora, pe primul loc pentru fiecare dintre ei s-a regăsit dorința de a se întoarce la vremurile de înainte de pandemie.


Dorul de practica din clinicile clujene, motiv puternic pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Doi dintre studenții intervievați au spus că simt nespus de mult dorul față de practica din clinicile din Cluj-Napoca. Ei consideră că medicina online nu se compară deloc cu „practica la patul pacientului” unde sunt dezvoltate numeroase abilități, esențiale pentru a deveni un medic bun.

Andrei Vede, student în anul V la UMF, a spus că unul dintre lucrurile din „normal” pe care și-l dorește este să ajungă din nou la spital, unde să poată practica ce a învățat până acum și să acumuleze și mai multe cunoștințe.


„Medicina online nu e același lucru cu medicina făcută la patul pacientului. Acolo ajungi să îți dezvolți anumite abilități practice care să servească ulterior în practica medicală. Așa poți să înțelegi mai bine un bolnav, știi cum să intri în inima lui, să îi poți oferi și sprijin moral, nu doar medical. Un medic nu trebuie să fie doar un bun practician, ci trebuie să fie și un bun psiholog”, a declarat studentul pentru monitorulcj.ro.

Aceeași dorință o simte puternic și Alexandra Vasian, o altă studentă medicinistă din anul V. Ea a susținut că studenților le lipsește mult interacționarea cu pacienții și exersarea „manoperelor esențiale unui viitor medic”:

„Da, sigur că vreau să mă vaccinez, lucru pe care îl vor face mulți colegi de-ai mei, studenți. Vreau să mă imunizez și să mă protejez de acest virus deoarece imunitatea oferită de vaccin este una mai mare față de imunitatea naturală, vorbind de acest virus și de consecințele pe care le poate avea. Toți ne dorim să revenim la normal, să mergem la facultate, să facem practică în spital și să învățam cu adevărat medicină deoarece ne lipsește comunicarea cu pacienții și exersarea manoperelor esențiale unui viitor medic.”

Vaccinarea - o formă de mulțumire pentru medici, eroi fără cape

O altă studentă a universității clujene este Diana Văduvă care consideră că vaccinarea anti-COVID-19 este o formă de respect pentru medicii care s-au epuizat pentru a trata pacienții infectați, de la începutul pandemiei și până în prezent.

Vaccinul Pfizer este o soluție pentru a înceta, într-un sfârșit, perioada de suferință resimțită enorm de mult de toți oamenii de pe planetă.

Toți am avut de suferit de pe urma acestei pandemii - am pierdut oameni dragi, am sacrificat diverse aspecte ale vieților noastre, ne-am închinat neputincioși în fața virusului. Mă voi vaccina pentru că am credința și speranța la o viață asemănătoare celei dinaintea pandemiei. Consider că prin vaccinare îmi respect și protejez și apropiații, dar și pacienții cu care voi intra în contact. Nu în ultimul rând, este și o formă de mulțumire pentru munca neîncetată și continuă a tuturor cadrelor medicale din linia întâi, care au ținut pe umerii lor o planetă întreagă”, a spus studenta.

Și Diana este de părere că virusul a oprit dezvoltarea studenților pe plan medical, dar și pasiunile tuturor oamenilor din lume: „Mă vaccinez deoarece cred cu adevărat că doar în modul acesta vom reveni la făgașul normal, ne vom putea exercita meseriile, pasiunile și astfel vom fi de ajutor societății. Am suferit deja prea mult în urma pandemiei, iar oricine decide să se vaccineze va scurta perioada în care virusul ne va mai controla viețile.”

Studenților le lipsesc holurile facultății

Ioana Petruț, studentă în anul III la Universitatea clujeană de Medicină, își dorește să se vaccineze pentru a se întoarce la normalitate și, mai ales, pe holurile facultății. Studenta a mai menționat și că a  discutat cu profesorii săi despre vaccin, care și-au exprimat și ei dorința de a se vaccina:

„Da, am sa ma vaccinez, pentru ca vreau ca totul sa înceapă sa revină la normal, sa putem merge din nou la facultate. Am vorbit despre vaccin la facultate, a fost organizată și o conferință despre asta pentru studenți. Câteva cadre universitare chiar și-au exprimat dorința de a se vaccina și motivul pentru care vor să o facă.”

Cu toate că părerile conspiraționiste și contra vaccin au devenit virale pe rețelele de socializare, tânăra a spus că, chiar dacă nu se va vaccina o parte mare din populație, și un procentaj mai mic va face o schimbare:

„Nu știu exact ce impact va avea vaccinul asupra lumii. În ultima vreme, mulți oameni au tendința de a avea o atitudine antivaccin. Pe internet circulă o multitudine de speculații, iar oamenilor le este frică, sunt sceptici. Pâna la urmă și dacă se vaccineaza un procentaj mai mic de oameni tot cred că se va vedea o îmbunătățire, per ansamblu.”

„Vreau să mă vaccinez pentru mine și pentru a fi un agent safe pentru cei din jur”

Studentul Andrei Vede a mai menționat că se va vaccina atât pentru a se proteja pe sine, cât și pe cei din jur. Imunizarea față de virus îl va transforma într-un „agent safe” (de siguranță) pentru ceilalți oameni.

Totodată, studentul se află și într-o grupă de risc din cauza stării de sănătate, dar este foarte importantă pentru el sănătatea celor care îl înconjoară:

„În primul rând, vreau să mă vaccinez ca să mă protejez pe mine, fiind totuși la risc, nu doar pentru faptul că sunt considerat a fi parte din linia întâi de vaccinare, dar și pentru că eu în momentul de față sunt prehipertensiv și sunt supraponderal. Practic, acestea sunt două lucruri care te pun la risc în cazul în care ajungi să faci infecția COVID-19.

Dar nu e vorba doar de a mă proteja pe mine. Scopul meu e ca, după ce voi ajunge să mă vaccinez, să fiu un agent safe pentru oamenii din jurul meu, în așa fel încât, dacă mă pricopsesc cu COVID-19 să știu că totuși nu dezvolt vreo formă gravă și reușesc și să îi protejez pe cei din jurul meu.”

Ce spun studenții despre vaccinul Pfizer și procesul de vaccinare?

Diana Văduva, una dintre studentele menționate anterior, a mai adăugat că pentru prima dată de când a început pandemia suntem cu un pas în fața virusului, prin dezvoltarea acestui vaccin. Ea a mai susținut că metoda care este folosită pentru crearea tratamentului nu este una necunoscută pentru cercetători:

„De-a lungul acestor luni s-au încercat diferite metode de a stopa acest virus - însă, mult timp, a fost cu un pas în fața noastră. Pentru prima dată de la începutul pandemiei, suntem cu un pas în fața lui. Nu consider că am de ce să mă tem de vaccin din mai multe motive: metoda prin care s-a obținut nu este una necunoscută cercetătorilor, este folosită de ani de zile; deși este invocat motivul că s-a fabricat într-un timp scurt, fondurile alocate au fost foarte mari, toate resursele umane au fost centrate înspre a găsi această soluție, iar trialurile au avut cu mult mai mulți subiecți, în comparație cu alte vaccinuri din trecut.”

Alexandra Vasian speră ca populația să aibă încredere în personalul medical și în vaccin, despre care spune că nu conține nici o „părticică” de virus mort sau atenuat:

„Referitor la vaccin, cred că este o adevărată evoluție în medicină faptul că vaccinul a apărut într-un timp relativ scurt, ceea ce înseamnă că tehnologia și știința au avansat și că oamenii de știință au progresat. Tehnica ARN a fost studiată de mulți ani și spre deosebire de alte vaccinuri, acest tip de vaccin nu conține nicio părticică de virus mort sau atenuat, nu induce boala, prin urmare este sigur. Sper ca populația să aibă încredere în personalul medical, să se vaccineze deoarece doar prin imunizarea populației vom vedea schimbarea și vom putea să trecem împreuna peste aceasta pandemie.”

Studentul Andrei Vede susține că vaccinul anti-COVID-19 este asemănător cu celelalte leacuri de acest fel. Așadar, dacă pe acelea le folosim, de ce nu am folosi și acest vaccin? Totodată, contraindicațiile și riscurile de care multă lume se teme sunt lucruri pe care orice medicament le are, fapt care le transformă în informații „firești”.

„M-am informat mult în legătură cu vaccinul, am citit prospectul și diferite materiale despre el, m-am consultat cu prieteni farmaciști și am constatat că are cam aceleași efecte ca restul tratamentelor de acest fel. Pe acele vaccinuri le folosim, de ce nu l-am folosi și pe acesta?

E drept că sunt niște riscuri și contraindicații, despre care se tot dezbate, dar astea sunt peste tot pentru că toate medicamentele și tratamentele au efecte adverse, mai multe sau mai puține, mai dese sau mai rare. Este o chestiune firească”, a mai precizat tânărul.

CITEȘTE ȘI:

Prima schemă de tratament COVID19, elaborată de medicii de la UMF Cluj. A fost folosită în toate spitalele din țară

 

Centru de excelență în tratarea cancerului pentru UMF Cluj. Boc: „Am putea să găsim un leac definitiv pentru cancer”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter