Sănătate

Cât de sigur e să călătorim în perioada sărbătorilor? Cherecheș: „Grija pe care o avem noi trebuie să fie dublată”

Răzvan Cherecheș a răspuns celor mai frecvente întrebări despre cum se poate diminua riscul infectării în perioada sărbătorilor.

 

 


Răzvan Cherecheș, directorul departamentului de sănătate publică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, a răspuns celor mai frecvente întrebări despre modul în care oamenii pot diminua riscul de infectare cu COVID19 în perioada sărbătorilor de iarnă.

 


E suficient dacă toată lumea din tren, autobuz și avion poartă mască și dacă mâinile și suprafețele sunt dezinfectate?

Astfel, Răzvan Cherecheș este de părere că măștile sunt eficiente în diminuarea răspândirii virusului. Dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor este eficientă în diminuarea răspândirii virusului, dar, cu toate acestea, nici măștile și nici dezinfectarea nu substituie distanțarea de alți oameni, ci trebuie utilizate în completarea distanțării. Mai mult de atât, pentru a-și îndeplini scopul de diminuare a riscului, măștile trebuie utilizate și purtate corect.

Din nefericire, foarte multe persoane încă poartă masca în mod incorect – fie sub nas, fie complet sub bărbie, anulând practic orice efect de protecție, atenționează expertul.


Astfel că nu este suficient să ne asigurăm că purtăm noi masca corect, ci, pentru a fi în siguranță, ar trebui să ne asigurăm că și cei din jurul nostru fac asta pe tot parcursul drumului, ceea ce într-o călătorie ce se poate întinde pe timp de câteva ore este imposibil. De asemenea, unii dintre pasageri vor fi nevoiți să își dea masca jos ca să bea apă sau să mănânce – toate acestea sunt riscuri pe care trebuie să le luăm în considerare, a mai explicat Cherecheș.

Grija trebuie să fie dublată

În situația în care decidem să ne expunem și să călătorim sau să interacționăm cu alte persoane sub orice altă formă, trebuie să fim conștienți că la niciun moment nu putem avea încredere că e suficient să fim noi informați și să știm să ne purtăm singuri de grijă. Grija pe care o avem noi, trebuie să fie dublată în egală măsură de grija tuturor celor din jur, pentru a da rezultate, subliniază Răzvan Cherecheș pentru soundofscience.ro


CITEȘTE ȘI:

Sărbătorile de iarnă în carantină? Cherecheș: „Crăciunul și Revelionul vor fi acasă sau cu amendă și dosar penal”

 


 

 

Sceptic față de vaccinul anti-COVID19? Cherecheș: „E normal. Până vă vine rândul vor fi mai multe informații disponibile”

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter