Actualitate

Sărbătorile de iarnă în carantină? Cherecheș: „Crăciunul și Revelionul vor fi acasă sau cu amendă și dosar penal”

Se apropie sărbătorile de iarnă, dar situația epidemiologică din România se agravează din ce în ce mai mult. Vom avea o posibilă carantină de Crăciun?


 

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică și profesor UBB, a explicat cum au scăzut alte țări numărul de infectări cu noul coronavirus printr-o comparația dintre Irlanda și Cehia cu România.


 

În Irlanda și Cehia a fost instituită o carantină totală, iar efectul său a fost o scădere considerabilă a numărului de cazuri COVID-19.


Acest lucru a ajutat și la salvarea sistemului medical, ridicând greutatea de pe umerii cadrelor medicale care se ocupau de bolnavii COVID-19. Cherecheș:  „Așa se scade presiunea pe secțiile de terapie intensivă!”

Expertul UBB a mai menționat în o postare de pe Facebook că și România va intra cel mai probabil într-un lockdown după alegerile parlamentare, cel târziu până la sfârșitul lunii ianuarie.


Astfel, sărbătorile de iarnă ar putea să se desfășoare într-un context plin de restricții severe: „Crăciunul și Revelionul vor fi acasă sau cu amendă și dosar penal”.

Cum am fi reușit să evităm o carantină totală?

În cele două țări străine menționate anterior, ameliorarea situației epidemiologice COVID-19 s-a făcut prin lockdown.


Specialistul spune că România poate ar fi putut să evite încă o astfel de măsură, carantina totală, dacă ar fi luat din timp niște măsuri mai bine calculate.

Printre aceste măsuri se numără purtarea măștii, distanțarea socială, închiderea școlilor, dar doar a celor de la clasa a V-a în sus și închiderea restaurantelor, chiar și a teraselor care nu respectă condițiile de ventilare.


„Poate am fi reușit să evităm lockdown-ul dacă luam măsurile din timp (doar poate) - mască, distanțare, închiderea școlilor (de la clasa a V-a în sus), închiderea restaurantelor (ar fi trebuit închise și terasele ilegale închise cu plastic)”, scrie Cherecheș.

CITEȘTE ȘI:

Care este cauza creșterii numărului de cazuri COVID19 la Cluj? Cherecheș: „De virus nu vom scăpa niciodată”

 

Expert UBB: „Opinia mea este că vaccinul COVID19 nu ar trebui să fie obligatoriu pentru populație”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter