Sănătate

COVID19 nu dispare atât de ușor! Simptomele, resimțite și după ȘASE SĂPTĂMÂNI la unul din trei cazuri

Simptomele COVID19 sunt resimțite chiar și după șase săptămâni de la infectare, la unul din trei cazuri.

 

 


Un studiu ştiinţific publicat marţi arată că simptomele de COVID-19 precum oboseala, insuficienţa respiratorie sau pierderea gustului, se pot prelungi mai mult de şase săptămâni la unul din trei cazuri, relatează EFE.

 


Cercetători de la Universitatea din Geneva şi alte instituţii au urmărit evoluţia a 669 de pacienţi cu COVID-19, dintre care o treime au semnalat simptome şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare, inclusiv cei care nu făceau parte din grupurile de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Potrivit experţilor, acest procent ridicat impune o campanie de conştientizare şi de informare, adresată inclusiv companiilor şi firmelor de asigurare pentru a se avea în vedere că persoane ce nu aparţin grupurilor de risc pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă.


Simptomele cele mai comune sunt oboseala, urmată de insuficienţa respiratorie, pierderea mirosului şi a gustului şi, în proporţie mai mică, tuse persistentă şi dureri de cap, arată studiul.

"Pe mulţi pacienţi îi preocupă cât vor dura simptomele şi dacă unele vor deveni cronice, dar cum nu avem un răspuns medical clar, este important să-i tratăm şi să-i ascultăm pe pacienţi", a precizat una dintre cercetătoare, Mayssam Nehme.


Universitatea din Geneva a explicat că studiul va urmări pacienţii şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului) pentru a înţelege mai bine consecinţele pe termen lung ale COVID-19.

CITEȘTE ȘI:


Care sunt simptomele care indică o formă GRAVĂ de COVID19?

 

Emil Boc se va vaccina public anti-COVID19. „Îi invit pe toți să o facă”

 

abonare newsletter