monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Care sunt simptomele care indică o formă GRAVĂ de COVID19?

Simptomele timpurii care indică o formă gravă de Covid19. Cum îți dai seama că boala se va întinde pe o perioadă îndelungată?

Care sunt simptomele care indică o formă GRAVĂ de COVID19?

 

 


Noile descoperiri în cazul coronavirusului au demonstrat că anumite simptome care apar în primă săptămână de la infectare ar arată că boala se va întinde pe o perioadă mai îndelungată.

 


Care simptome indică o formă gravă de COVID?

Astfel, potrivit unui studiu din Londra, persoanele care se confruntă cu oboseală, durere de cap, dificultate în respirație, voce răgușită și dureri musculare s-ar putea confrunta cu o boală pe o perioadă mai lungă de timp, în ciuda faptului că vârsta, sexul și IMC joacă un rol important în procesul de vindecare.

Acest studiu a arătat că vindecarea este mult mai lentă în cazul persoanelor care experimentează cel puțin trei dintre aceste simptome. Experții susțin că persoanele care suferă de cooronavirus de lungă durată sunt dificil de monitorizat, întrucât mulți dintre ei se tratează acasă și oricum, n-ar putea să stea internați în spital săptămâni sau chiar luni de zile.


Aproximativ 20%, dintre cei 4.000 de bolnavi din cadrul studiului, au susținut că nu s-au simțit mai bine după patru săptămâni, interval de timp după care cercetătorii pun diagnosticul de long Covid19.

De asemenea, aproape 190 de persoane s-au simțit rău la opt săptămâni de la infectare, confruntându-se cu simptome persistente, iar până la 12 săptămâni, aproape 100 de pacienți au spus că nu s-au revenit încă.


„Știm că oboseala este o componentă uriașă, așa că mă bucur foarte mult că cercetările lor au surprins acest lucru”, a declarat Natalie Lambert, profesor asociat de medicină.

Vârsta impune durata coronavirusului în organism

De departe cel mai puternic predictor al unui caz de long Covid19 a fost vârsta. Aproximativ 22% dintre participanți cu vârste de la 70 de ani în sus au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vârste curprinse între 18 și 49 de ani.


De asemenea, participanții cu un indice de masă corporală mai mare (IMS) au fost mai susceptibile de a dezvolta Covid-lung.

În ceea ce privește sexul, femeile din grupele de vârstă mai tânără s-au dovedit a fi mai susceptibile la acest timp de boală decât bărbații. Aproximativ 15% dintre femeile din studiu au avut simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre bărbați.

CITEȘTE ȘI:

Cinci pacienți COVID19 în stare CRITICĂ din Capitală, transportați la spitalele din Cluj