Sănătate

Terapia Cluj asigură peste 700.000 de tablete de Favipiravir, medicament anti COVID19

Terapia, o companie Sun Pharma, anunță că începând cu 15 octombrie 2020, prima cantitate de 220.000 de tablete de Favipiravir (FluGuard), dintre care 20.000 reprezintă o donație pentru spitalele COVID-19, intră în depozitele Unifarm SA.

Terapia Cluj asigură peste 700.000 de tablete de Favipiravir, medicament anti COVID19 Terapia Cluj asigură peste 700.000 de tablete de Favipiravir, medicament anti COVID19

 

 


Cantitatea totală care va fi asigurată în următoarele 6 luni pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 este de 770.000 de tablete, reprezentând necesarul pentru circa 10.000 de pacienți, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii. Totodată, compania analizează și posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj-Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament a unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din țară.

 


Provocările pandemiei de COVID-19 au însemnat, pe lângă o cursă fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin, și nevoia urgentă a unui tratament antiviral eficient. Conform ultimelor cercetări medicale, virusul SARS-CoV-2 are un „călcâi al lui Ahile”. Este vorba despre ARN – polimerază virală, o enzimă esențială pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane. Noile dovezi justifică utilizarea antiviralelor care blochează această enzimă pentru tratamentul COVID-19.

Ce este Favipiravirul?

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN – polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.


Dovezile clinice recente în COVID-19 au arătat că Favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile față de 11 zile, fiind superior lopinavir - ritonavir și mai bine tolerat. Mai mult decât atât, Favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit Favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard.

De asemenea, pentru următoarea perioadă sunt așteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaționale cu Favipiravir pentru COVID-19, desfășurate inclusiv in Italia, SUA, Germania și Canada. Favipiravir este intrat deja în arsenalul terapeutic pentru COVID-19, fiind utilizat în China, India și Rusia iar în viitorul apropiat și în Japonia.


CITEȘTE ȘI:

Problema majoră cu care se confruntă românii înainte de sezonul rece. Urmează o perioadă critică


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter