Economie

Problema majoră cu care se confruntă românii înainte de sezonul rece. Urmează o perioadă critică

România trebuie să îşi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente pentru a trece cu bine peste sezonul rece în care va apărea şi noul val de infecţii cu SARS-CoV-2. În lipsa acestor stocuri, ne vom afla din nou în situaţia din primăvară, când lipseau medicamente banale din spitale şi farmacii, susține dr. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

Problema majoră cu care se confruntă românii înainte de sezonul rece. Urmează o perioadă critică. Problema majoră cu care se confruntă românii înainte de sezonul rece. Urmează o perioadă critică.

 

 


Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – atrage atenţia că, pentru a străbate următoarele 6 luni, care sunt critice, ţările europene încep să îşi facă stocuri substanţiale de medicamente utilizate în răceală şi gripă, de produse injectabile de urgenţă utilizate în secţiile de Terapie Intensivă, precum şi de antivirale care demonstrează rezultate promiţătoare în tratamentul COVID-19.

 


„Încă din lunile iulie şi august, producătorii de medicamente din România au primit comenzi de la export de până la 10 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, semn că ţările destinatare îşi fac stocuri strategice pentru a trece peste pericolele din toamna şi iarna aceasta”, a precizat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

Zeci de țări se pregătesc de iarnă. România întârzie.

Astfel, țări din Uniunea Europeană cum ar fi Spania, Portugalia, Germania, Suedia, țările baltice, Italia precum şi țări din fostul spaţiu sovietic, Orientul Mijlociu şi Asia, comandă cantităţi suplimentare de medicamente utilizate în tratamentul simptomelor răcelii, gripei şi infecţiei cu SARS-CoV-2 cum ar fi Paracetamol şi Ibuprofen, dar şi medicamente injectabile utilizate în secţiile de Terapie Intensivă, cum ar fi antibiotice, analgezice, adrenalină, sedative, anticoagulante, relaxante musculare, soluţii perfuzabile.


„Unele dintre aceste medicamente sunt comandate în baza unor autorizaţii de nevoi speciale de către țările destinatare, astfel încât să se poată face stocuri cât mai rapid”, a explicat Damian.

Totodată, sunt țări care comandă de la producătorii din state precum Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi India cantităţi semnificative de medicamente generice care au demonstrat rezultate promiţătoare în tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, cum ar fi hidroxiclorochina, dexametazonă, favipiravir şi umifenovir.


Până în acest moment, producătorii de medicamente din ţară nu au primit comenzi de la autorităţi pentru a crea stocuri de urgenţă, astfel că membrii PRIMER au liniile ocupate cu fabricarea comenzilor pentru export.

România, dependentă de importul de medicamente

„România trebuie să comande imediat stocuri din medicamentele menţionate mai sus, în cantităţi suficiente. Stăm la dispoziţia autorităţilor, însă dacă nu se fac comenzi din timp, există un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare. În plus, dacă intervin noi stări de urgenţă, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în ţară dacă se vor închide graniţele”, a conchis dr. Dragoș Damian.


Politicile iresponsabile ale legiuitorilor au făcut ca în ultimii 10 ani România să fie dependentă de importurile de medicamente, doar 4% din medicamentele utilizate în ţară sunt fabricate de membrii PRIMER, restul venind din import, îngreunând astfel accesul pacienţilor chiar şi la terapii banale.

Până ce industria farmaceutică nu va fi declarată ramură economică de interes strategic şi se va înfiinţa o autoritate naţională în domeniul medicamentelor, pacienţii vor avea dificultăţi în a-şi găsi medicamentele necesare, iar România va pierde venituri bugetare de milioane de euro, potrivit PRIMER.

CITEȘTE ȘI:

OPINIE Dr. Dragoș Damian: Economie Cluj-Napoca. Vulnerabilități și trei direcții la care să ne gândim până în 2024


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter