Sănătate

Valul doi al epidemiei de COVID-19 va duce la o CATASTROFĂ. Dragoș Damian: „4 din 10 români poartă greșit masca sau nu o poartă deloc”

„Al doilea val de COVID-19 va duce la o catastrofă sanitară”, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Al doilea val de COVID-19 va duce la o catastrofă sanitară şi la colapsul economiei în condiţiile în care încă nu există un tratament. Distanţarea individuală şi portul măştii rămân singurele mijloace eficiente pentru a evita un dezastru”, avertizează PRIMER, care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară.

Doar 2 din 10 români sunt atenți la măsurile de protecție

Dr. Dragoş Damian, directorul executiv PRIMER, CEO Terapia Cluj, atrage atenţia că nerespectarea măsurilor recomandate de autorităţi după relaxarea restricţiilor poate duce atât la o catastrofă sanitară, cât şi la una economică.


„Din datele pe care le avem la dispoziţie dintr-o cercetare recentă se constată că în spaţiile publice închise, 4 români din 10 nu utilizează deloc sau utilizează greşit masca de protecție şi numai 2 din 10 sunt atenţi la menţinerea distanţării individuale de minimum 1,5 metri”, a precizat Dragoş Damian.

Această constatare este extrem de îngrijorătoare, pentru că la stadiul din prezent de transmitere comunitară şi în absenţa unui tratament sau vaccin lucrurile pot scăpa rapid de sub control. Atât în perioada stării de urgenţă cât şi ulterior, fabricile de medicamente din ţară nu s-au confruntat cu niciun caz de infectare cu SARS-CoV-2, întrucât cei peste 5.000 de angajaţi au respectat fără abateri recomandările autorităţilor.


„Am implementat încă de la început şi am menţinut şi în prezent măsurile de distanţare individuală de 1,5 metri, purtare a măştii în toate spațiile publice închise şi igiena mâinilor cu săpun şi dezinfectant. Aceste măsuri au devenit reflex pentru angajaţii noştri şi este clar în acest moment că au prevenit transmiterea virusului în comunităţile noastre”, a continuat oficialul PRIMER.

5 din 100 de oameni mor din cauza virusului SARS-CoV-2

Experienţa acumulată de cercetători în ultimele 6 luni arată că SARS-CoV-2 este un virus extrem de contagios, care suferă mutaţii, se răspândeşte rapid în comunitate şi face ravagii însemnate, 5 oameni din 100 mor, iar alţi 5 rămân cu sechele. În condiţiile în care punerea pe piaţă a unui medicament eficient şi sigur sau a unui vaccin care să prevină boala se va prelungi cel puțin până spre sfârşitul anului, responsabilitatea individuală este primordială, avertizează PRIMER.


Mască, distanţare, spălare, dezinfectare. Sunt măsuri simple care funcţionează pentru prevenirea infectării, sunt accesibile tuturor şi ne dau încredere că putem să ne continuăm viaţa aproape de normalitate şi, la fel de important, că putem contribui la relansarea economiei!”, a mai adăugat Dragoș Damian.

CITEȘTE ȘI:


Le este teamă românilor de coronavirus? Peste jumătate susțin că pandemia e EXAGERATĂ!
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter