Sănătate

OFICIAL. NU vom avea un vaccin sau tratament împotriva COVID-19 în 2020

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) anunță că este improbabil să există un tratament sau un vaccin împotriva coronavirusului în acest an, iar distanțarea și purtarea măștii sunt cele mai bune „arme” în acest moment împotriva virusului.

NU vom avea un vaccin sau tratament împotriva COVID-19 în 2020

PRIMER, care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară atrage atenția că în ciuda eforturilor fără precedent ale statelor lumii, oamenilor de știință și industriei farmaceutice, este improbabil ca în 2020 să aducă un tratament pe deplin eficient împotriva bolii COVID-19 și cu atât mai puțin un vaaccin care să fie poată fi utilizat la scară largă.

Mii de persoane caută o soluție

În prezent se află în diverse etape de dezvoltare și studii clinice un număr de peste 20 de tratamente medicamentoase și aproximativ 70 de tiprui de vaccinuri, un efort de cercetare la care sunt angrenate peste 250 de centre universitare, 100 de companii famaceutice și mai mult de 100 de mii de voluntari sănătoși și pacienți, inclusiv din România”, a comentat dr. Dragoș Damian, director executiv PRIMER.


CITEȘTE ȘI:

ROMÂNIA va produce un VACCIN împotriva CORONAVIRUSULUI! Când vor începe primele teste

 


Există speranțe pentru unele medicamente

Există semnale încurajatoare despre unele medicamente care pot trata simptomele infecției, reduce gravitatea bolii sau scurtă durata ei, însă sunt necesare în continuare cercetări care să identifice care este cel mai eficient medicament împotriva SARS-CoV-2 care să fie în același timp sigur pentru pacient. Eforturile care se fac la nivel mondial pentru găsirea unui vaccin sunt chiar mai consistente, însă sunt obligatorii perioade mai lungi de studii clinice și analize pentru a se găși o formulă sigură și eficientă.

 Distanțarea și masca sunt, momentan, singura soluție

În contextul întârzierii punerii pe piață a unui medicament sau vaccin PRIMER recomandă populației să practice cu responsabilitate distanțarea individuală de 1,5 metri, purtarea măștii în toate locurile publice și igienă mâinilor cu săpun și dezinfectant, așa cum o cer specialiștii.


„Ne dorim cu toții să ne reluăm o viață socială cât mai aproape de normalitate și mai ales să evităm o criză economică prin revenirea tuturor la activitățile profesionale de dinainte de începerea pandemiei. Dar aceste lucruri sunt posibile numai prin respectarea riguroasă a celor trei măsuri enumerate mai sus" a adăugat oficialul PRIMER.

Fabricile de medicamente din România nu și-au înterupt activitatea în perioadele de urgență și alertă și nu au înregistrat nici un caz de infecție tocmai pentru că au respectat procedurile interne și indicațiile date de autorități. Trebuie însă semnalat că relaxarile în etape de după 15 mai și reluarea activităților economice favorizează transmiterea Coronavirusului și riscul apariției unei catastrofe epidemiologice odată cu instalarea sezonului rece.


Distanțarea individuală de 1,5 metri, purtarea măștii în toate locurile publice și igienă mâinilor cu săpun și dezinfectant sunt măsurile care trebuie să devină reflexe în următoarea perioada pentru a ne pregăti în confruntarea cu un eventual val doi de Coronavirus. În plus, aceste gesturi simple vor ajută și la prevenirea transmiterii altor boli contagioase, specifice sezonului rece”, a mai adăugat Damian.

CITEȘTE ȘI:


Este eficientă masca de protecție împotriva coronavirus? Care sunt cele mai bune măști

 

 

abonare newsletter