Sănătate

Ungureanu: „Spitalul de Boli Infecțioase și Aeroportul Cluj NU sunt pregătite pentru CORONAVIRUS!”

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu a explicat că, de fapt, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca nu sunt încă pregătite pentru a gestiona persoanele care vin din zonele afectate de coronavirus!

Odată cu creșterea numărului de persoane afectate de coronavirus în Italia, în România oamenii au început să își facă griji, mai ales că, săptămânal, peste 2.000 de persoane ajung din Italia în Cluj.

Direcția de Sănătate Publică a declarat că există măsuri de triere a pasagerilor care ajung cu avionul în Cluj.


„La fiecare cursă este prezent personal medical plus medic de la Direcția de Sănătate Publică, care fac triajul și informează asupra simptomelor. Se face termometrizare, se stă de vorbă cu fiecare pasager, se întreabă dacă au avut contact, dacă prezintă simptome. Așa se procedează în toată lumea civilizată. Sunt chestionați oamenii, li se iau datele de identificare, datele de contact și se monitorizează pe o perioadă de două săptămâni starea lor de sănătate. În cazul în care apar simptome se suna la 112 și se anunță și sunt transportați la Spitalul de Boli Infecțioase”, a explicat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj, pentru Monitorul de Cluj.

De asemenea, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioane din Cluj-Napoca au anunțat că sunt pregătiți pentru a primi persoanele cu risc de infecție cu coronavirus.


„Întotdeauna am fost pregătiți. Noi ne conformăm metodologiei pe care am primit-o de la DSP și indicațiile pe care le-am primit. Dacă pacientul se prezintă, noi trebuie să efectuăm triajul corespunzător metodologiei, să îl izolăm dacă este suspect și ulterior să vedem ce se întâmplă prin evaluare paraclinică”, a spus Irina Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj.

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu, însă, spune că, de fapt, cele două instituții nu au un sistem bine pus la punct pentru a gestiona această situație, dând ca exemplu situația pasagerilor care au aterizat din Bergamo, Italia.


„În data de 21 februarie a aterizat un avion care a venit de la Bergamo din Italia și din el au coborât mai mulți cetățeni români care au plecat nestingheriți de pe aeroport spre casele lor sau spre alte destinații necunoscute din Cluj-Napoca sau alte orașe și comune din România! Nimeni nu le-a luat temperatura, nimeni nu i-a întrebat de sănătate, absolut niciuna dintre măsurile anunțate de Ministerul Sănătății ca fiind obligatorii, nu au fost aplicate pe aeroport! Unul dintre tinerii care au aterizat cu această cursă venit din zona Lombardiei, afectată de CORONAVIRUS, mi-a relatat că abia ASTĂZI (n.red. luni), la trei zile după ce a intrat în oraș, angajatorul privat la care lucra i-a atras atenția că ar trebui să meargă la Spitalul de Boli Infecțioase împreună cu ceilalți 4 colegi cu care a călătorit și alături de persoanele cu care au intrat în contact! După 3 zile!”, a povestit Ungureanu.

Deputatul mai spune că situația nu a fost roz nici la Spitalul de Boli Infecțioase unde au ajuns în cele din urmă cele cinci persoane.


 

„Cei 5 cetățeni au ajuns în jurul orei 11 la Spitalul de Boli Infecțioase și au fost îndrumați în zona Unității de Primiri Urgențe a aceluiași spital unde au intrat în contact cu alți zeci de bolnavi, fără măsuri de protecție suplimentare. Nimeni din spital nu le-a prezentat celor 5 pacienți aterizați din Italia vreun protocol de îngrijire, niciun medic nu era la curent cu vreo procedură de urgență! După câteva ore de haos, doi dintre cei 5 care prezentau subfebrilități au fost internați și ceilalți trei au fost trimiși în carantină la propriile domicilii și îndrumați să completeze online niște formulare de la DSP Cluj. Atât deocamdată despre măsurile de prevenție anti coronoravirus de la Cluj-Napoca”, a explicat deputatul.


Emanuel Ungureanu spune că autoritățile clujene nu sunt capabile să gestioneze situația.

„DSP Cluj nu a comunicat nimic populației Clujului pe acest subiect extrem de important de sănătate publică și eu m-am săturat să cer demisia conducerii incompetente a acestei instituții. Dacă totuși se va mobliliza cineva de la DSP Cluj și va merge la Spitalul de Boli Infecțioase să verifice cele relatate de acești cetățeni, îl rog să ridice munții de moloz care sprijină Spitalul de Boli Infecțioase Cluj sau mai bine să lase acolo mormanul de mizerie, poate se sperie CORONAVIRUSUL și ne lasă în pace”, a concluzionat Ungureanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter