Sănătate

Povestea de viaţă a profesorului Teofil Lung, chirurgul care operează cancere la cap cu o precizie micronică în mâini

Prof. dr. Teofil Lung este unul dintre cei mai buni specialişti în chirurgie maxilo-facială din România, cu 7.000 de operaţii la activ.

Pe profesorul Teofil Lung îl cunosc zeci de mii de oameni din ţară şi din străinătate. În cei peste 35 de ani de carieră în chirurgie, a salvat mii de vieţi. De câţiva ani buni operează aproape numai cancere din zona capului şi gâtului şi multe cazuri ajung la el în stadii avansate.

Profesorul Lung are o precizie micronică în mâini ceea ce face să treacă cu bisturiul peste arterele din zona gâtului fără să provoace o leziune. Orice greşeală ar fi fatală pentru pacient. “Trebuie să ai o precizie micronică în mâini. Mai mult de 90% din operaţii eu le fac doar din bisturiu. Consum foarte multe lame de bisturiu şi merg cu bisturuiul aşa ca şi cu o suveică pe vasele mari. Cei care văd pentru prima dată asta au o strângere de inimă şi spun: « Ce face profesorul? Acum, gata o să rămână omul fără carotidă »”, afirmă specialistul clujean.


Operaţii extrem de dificile, mutilante

Prof. dr. Teofil Lung operează cancere localizate într-o zonă foarte sensibilă a corpului. “De foarte mulţi ani eu operez cancere de cap şi gât, de la baza craniului şi până la domul pleural, adică la întâlnirea cu plămânii. Este extrem de greu să operezi aşa ceva. Îi invit pe toţi să vină să vadă. E o chirurgie extrem de grea pentru că anatomia este foarte bogată şi foarte grea. Aici sunt şi nişte funcţii foarte importante: respiraţia, vorbirea, deglutiţia, nemaivorbind de cele care ţin de fizionimie. Nu este totuna să îi scoţi unui pacient limba, aparatul vorbirii, ochiul, maxilarul, mandibula. Sunt operaţii mutilante, care se fac la tangenţă cu sistemul nervos central pentru că tumorile acestea nu întreabă pe unde să meargă şi se duc pe unde găsesc zone libere. Sunt tumori care se dezvoltă la gât şi atunci cuprind vasele de sânge care duc sânge la creier şi avem probleme în scoaterea arterei şi să rămână artera ca să ducă sângele la creier”, spune chirurgul.

Cancerele din sfera ORL nu se pot opera laparoscopic

Despre tipul de cancere pe care le operează, profesorul afirmă că trebuie să se intervină chirurgical şi în ţesuturile sănătoase pentru a fi sigur că nu mai rămân câteva celule problemă. “Acest tip de cancer nu se poate opera laparoscopic. Se face doar sub controlul vederii. Ca omul să aibă şanse de supravieţuire trebuie să scoţi tot în limite oncologice, adică până şi în ţesut sănătos ca să nu rămână celule pentru că acelea nu le vedem cu ochiul liber”, precizează Lung.


Chimioterapia şi radioterapia nu vindecă 

Nu este prima dată când profesorul Teofil Lung spune un lucru care a fost combătutu şi care îi deranjează pe mulţi colegi de breaslă: “Nu am văzut în atâţia zeci de ani un pacient care să se vindece prin chimioterapie şi radioterapie, în acest tip de cancer”. De ce? Iată ce răspunde specialistul clujean: “Rolul chimioterapiei este fundamental greşit pentru că nu se adresează direct celulei tumorale, ci în general. Tot corpul este distrus şi în primul rând măduva hematoformatoare, cea care creează celulele albe şi roşii care întreţin viaţa şi dacă tu le omori cine să mai apere organismul?”

Mutilaţi de alţii, salvaţi de profesorul Lung

A operat 7.000 de oameni până acum. În ultimii ani vin tot mai mult în stadii avansate. “Am peste 7.000 de intervenţii chirurgicale. Acum nu le mai ţin numărul pentru că nu mă mai interesează decât să pot să îi ajut pe oameni. Din păcate, în ultimii ani, la mine vin pacienţi care înainte au colindat aproape toată ţara şi în străinătate, deci sunt în stadiile depăşite. Atunci tot efortul echipei mele este colosal şi pentru bolnavi suferinţa este foarte mare, iar rezultatele sunt incerte, dar cu siguranţă se prelungeşte viaţa. Dacă vin în stadiile de început, operabile foarte uşor, aproape că la toţi le garantez supravieţuirea şi să ajungă să aibă un sfârşit ca un om normal”, declară Teofil Lung.


Alcoolul şi fumatul merg mână în mână

Cancerul din sfera ORL are la bază doi factori, lucru dovedit ştiinţific. “Există doi factori care se zice că ar fi demonstraţi ştiinţific: asocierea dintre consumul de alcool distilat (tării) şi fumat. Trebuie să fie un adevăr aici pentru că toţi bolnavii pe care eu îi operez de cancer în interiorul gâtului sunt consumatori de distilate şi fumători. Cele două se potenţează, adică unul dintre ele produce deranj la nivelul ADN-ului şi celălalt vine şi potenţează efectul, nu îi dă voie să se vindece”, explică chirurgul.

Când trebuie să mergem la medic

Faptul că foarte mulţi oameni ajung la doctor când boala este periculos de avansată trebuie să ne facă pe ceilalţi să înţelegem că la cel mai mic semn trebuie să ajungem la specialist. Aceasta poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. “Oamenii trebuie să înţeleagă că prezentarea în stadiile de început când are o sângerare în gât, o crustă pe buză, pe limbă, ceva care nu se vindecă în două-trei săptămâni, trebuie mers la un medic care să îi verifice şi să îi vindece. Este important să ajungă pe mâna unui medic care se pricepe”, spune profesorul Lung.


Cum a ales profesorul Teofil Lung calea medicinei

Specialistul clujean îşi aminteşte cum a ajuns să fie unul dintre cei mai buni specialişti în chirurgie maxilo-facială din ţară: “În tinereţea mea adolescentină şi postadolescentină, când am terminat liceul nu m-am gândit niciodată să mă fac medic. Am terminat liceul din Huedin. Se numea Şcoala Medie Mixtă. Am dat admitere la Farmacie pentru că atunci ţara era într-o perioadă de industrializare extraordinară şi am vrut să îmi caut o profesie care să fie foarte curată pentru că era un fel de obsesie a mea să lucrez într-un mediu curat şi să nu merg pe şantier. Am picat cu succes. Dumnezeu nu a vrut pentru că plecam de la această facultate. Nu mi-ar fi plăcut pentru că e prea statică. Apoi am mers la “sfânta armată” şi am pierdut doi ani cu această armată, dar m-am eliberat de această angoasă.

Un coleg de-al meu care a pătimit şi el, a dat examen la Stomatologie, a intrat în anul următor pentru că el a reuşit să fie scutit de armată. Ne-am întâlnit în anul următor, întâmplător, şi i-am spus că am “ispăşit” armata şi că vreau să dau admitere la Filosofie. Când a auzit s-a supărat şi mi-a spus să mă pregătesc şi să dau admitere la Stomatologie. A fost performanţa vieţii mele: în patru luni m-am pregătit de la zero. Am intrat la facultate şi aşa am devenit eu medic stomatolog”.


35 la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj

După terminarea facultăţii a fost repartizat la ţară în Bihor. Apoi s-a transferat la Aiud, de unde este soţia sa. Mulţi ani nu a vrut să se întoarcă la Cluj, dar totuşi a făcut-o : “Am fost mereu un fel de răzvrătit, nu am vrut să fiu asistent sau cum se spunea atunci « să porţi paltonul profesorului ». M-am întors totuşi. Când aveam 35 de ani, şefa clinicii m-a salvat. Mi-a spus: « Uite, ai tot renunţat. Te mai interesează totuşi? » Şi am spus aşa într-o doară: «Da! » M-am înscris la concurs la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială, a fost concurenţă mare, dar am luat postul. Am profesat în clinică de la vârsta de 35 de ani până în 2014, când am împlinit 70 de ani. Acum lucrez la două spitale private: unul în Cluj şi unul în Oradea”.

O perioadă lungă de timp profesorul Teofil Lung a fost şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter