Sănătate

EXCLUSIV - Profesorul Oliviu Pascu se pensionează, după 53 de ani de carieră

Prof. univ. Oliviu Pascu de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca se pensionează, începând de vineri, după o impresionantă carieră de 53 de ani. Prima zi de pensie coincide cu ziua în care renumitul profesor împlinește 77 de ani.

Profesorul Oliviu Pascu se pensionează, după 53 de ani de carieră

Oliviu Pascu va mai fi alături de pacienții săi de două ori pe săptămână și îi va îndruma pe doctoranzi, cu toate că se pensionează. “Aveam dreptul să mai rămân conform legii, însă am decis că e timpul să mă retrag. Am socotit că așa e normal să plec când vreau eu, nu când aș fi o greutate sau o piedică pentru alții. Am încă doctoranzi, mă voi duce la clinică de două ori pe săptămână, voi fi sprijinul celor care mi-l cer, dar fără un program fix și fără obligații certe, legale. Voi mai fi acolo și pentru pacienți cu mare plăcere, dacă mă caută. Le voi da un sfat, îi voi vedea, nu am nicio restricție. Totul se va desfășura liber. Și până acum profesia a fost o plăcere pentru mine, dar totuși era îngrădită pentru că aveam o oră de venire, o oră de plecare, niște obligații stricte. Acum vreau să le fac liber și mai mult la solicitare, decât din obligații profesionale legale”, a declarat prof. dr. Oliviu Pascu pentru Monitorul de Cluj.

Privind în urmă, profesorul spune că toată viața a lucrat din dragoste pentru pacienți și profesie. “Cel mai mult în carieră m-a legat dragostea de profesie și de pacienți. Toată viața am lucrat cu pacienți și am fost în contact direct cu ei. Am căutat cât m-au ajutat puterile și cunoștința să le ameliorez suferința, să le vindec bolile dacă pot și să fiu apropiat de ei”, a mai spus Oliviu Pascu.


Toți cei 53 de ani de carieră medicală s-au desfășurat în actualul Institut de Gastroenterologie. “Un obiectiv al meu a fost totdeauna să ameliorez situația sanitară din clinică (am lucrat toată viața într-o singură clinică), să aduc aparatură nouă, proceduri noi, abordări noi la pacienții noștri așa încât clinica să fie totdeauna la standarde cât mai înalte, europene. A fost și problema învățământului medical, care de asemenea, a stat în atenția mea. Am fost și decan și rector universității timp de zece ani. Activitatea a fost largă, încât nu s-a limitat strict la actualitatea spitalicească”, a afirmat Oliviu Pascu.

Profesorul Pascu a absolvit facultatea în 1963. În 1994 a devenit șeful Clinicii Medicală III, în 1990 a fost ales decan al Facultății de Medicină și din 1992 până în 1998 a fost rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj. În 2005 a fost desemnat președinte al Comisiei de Gastroenterologie din Ministerul Sănătății. A publicat 42 de cărți și a primit numeroase premii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter