Sănătate

Îngrijorător: la fiecare 5 ore o femeie moare de cancer de col uterin

România se află pe primul loc în centrul şi sud-estul Europei în ceea ce priveşte numărul femeilor care mor de cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin, din păcate, face multe victime în rândul femeilor din România. Boala este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.

Cel mai îngrijorător este faptul că la noi în ţară tot la cinci minute o femeie îşi pierde viaţa din cauza acestui tip de cancer.


“Cancerul de col uterin reprezintă o dramă a femeilor tinere aflate în plină activitate și este extrem de înșelător deoarece primele simptome se pot manifesta în stadii avansate", a declarat dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic primar de medicina familiei şi vicepreședinte al Societatii Naţionale de Medicina Familiei.

Cea mai frecventă cale de transmitere a virusului este cea sexuală. “Este important de știut aici că unele tulpini ale HPV se adăpostesc în celulele colului uterin și declanșează modificari care conduc ulterior la apariția cancerului, chiar și după 2-15 ani distanță de la momentul infectant sexual", a mai adăugat dr. Sandra Alexiu.


80% dintre femei, infectate cu HPV

Conform specialiştilor, aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de un virus numit virusul papiloma uman (HPV). Există peste 100 de tipuri de HPV, dintre care cel puţin 15 pot provoca cancer de col uterin. Conform unor date până la 80% din femeile din întreaga lume vor dobândi o infecţie cu HPV în decursul vieţii lor, iar aproape 40% din aceste infecţii vor fi cu un tip de virus cancerigen.

Se va dubla numărul bolnavilor de cancer

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii trag un semnal de alarmă în rândul cetăţenilor şi transmit că dacă actualul stil de viaţă al omenirii nu se va schimba rata numărului de persoane depistate cu cancer riscă să se dubleze. Fumatul, obezitatea şi consumul de alcool au fost identificate drept principalele cauze ale apariţiei cancerului.


Conform specialiştilor de la OMP, în prezent cel puţin 14 milioane de oameni dobândesc cancer în fiecare an. Rata nu va mai fi însă aceeaşi peste un deceniu, când numărul va ajunge la 19 milioane. Iar în 2035, numărul bolnavilor va ajunge la 24 de milioane dacă oamenii nu vor trece la un regim culinar mai echilibrat şi un stil de viaţă mai activ.

Etichete: sanatate cancer
Ultimele Stiri
abonare newsletter