Sănătate

Un medicament anticancerigen experimental ar putea trata diabetul

O echipă de cercetători americani a făcut o descoperire neașteptată studiind cancerul pancreatic. Aceștia au constatat că un medicament experimental, testat împotriva cancerului pancreatic, ar putea fi folosit pentru a trata diabetul.

Un medicament anticancerigen experimental ar putea trata diabetul Un medicament anticancerigen experimental ar putea trata diabetul

 

 


În 2016, cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh Farzad Esni şi Jing Hu au făcut un experiment pe şoareci în care au eliminat una dintre cele două copii ale genei care codifică o enzimă numită kinază de adeziune focală (FAK).

 


Aceștia erau interesaţi de rolul FAK în cancerul pancreatic, dar o descoperire surprinzătoare a dus cercetarea într-o direcţie complet diferită.

„Pancreasul arăta ciudat, aproape ca şi cum ar fi încercat să se regenereze după o leziune”, a declarat Esni.


Și mai bizar, un grup de celule din pancreas a secretat atât insulină, cât și amilază. La şoarecii normali şi la oameni, insulina, hormonul care reglează glicemia, este produsă de celulele beta, în timp ce amilaza, o enzimă digestivă, este produsă de celulele acinare.

Vezi AICI care sunt explicațiile cercetătorilor.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Drama unei femei care a ignorat tratamentul pentru cancer: „Era să mor”

Proiect. Pizza, chipsurile şi sucurile ar putea deveni ilegale în apropierea școlilor.

abonare newsletter