Sănătate

Medicii de familie din Cluj, neplătiți de o lună. „Riscăm penalități de la ANAF”.

Medicii de familie din Cluj acuză neplata serviciilor medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate, situație în care ANAF poate aplica penalități.

Cabinet medic de familie/Foto: pexels.com Cabinet medic de familie/Foto: pexels.com

 

 


Potrivit Patronatului Medicilor de Familie Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate nu respectă prevederile contractuale, prin întârzierea plăților pentru activitatea desfășurată de medici luna trecută. 

 


„Contractul încheiat între CAS Cluj si cabinetele medicilor de familie din județ prevede ca termen de plată al facturilor data de 18 ale lunii. Cu toate acestea CAS Cluj încă nu a efectuat transferurile bancare cu sumele aferente facturilor întocmite pentru activitatea din luna august 2023. 

Data de 25 ale lunii este termenul pentru plățile la ANAF. Pe lângă aceste plăți cabinetele de medicină de familie trebuie sa își plătească angajații (asistenți medicali, personal curățenie, contabili) dar și cheltuielile (softul de cabinet, utilități, deșeuri periculoase, pază și protecție). 


CITEȘTE ȘI: 
Medicii de familie din Cluj acuză proasta funcționare a platformei informatice. „Profundă lipsă de respect față de pacienții din România”

După data de 25, ANAF percepe penalități de întârziere. După data scadentă toți furnizorii amintiți mai sus percep penalități de întârziere. Cu toate acestea furnizorii de servicii medicale nu pot cere CAS Cluj penalități de întârziere a plății, deși termenul de plată e depășit”, arată sursa citată prin intermediul unui mesaj public

Medicii de familie din Cluj acuză neplata serviciilor medicale/Foto: Patronatul Medicilor de Familie Cluj Facebook.com

Astfel, potrivit medicilor de familie clujeni, aceștia nu au dreptul la penalități de întârziere a plăților, chiar dacă aceste întârzieri le aduc prejudicii.


Plata serviciilor medicale, soluționată la sfârșit de septembrie

După cum arată reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, medicii de familie din județ au fost informați despre întârzierea plăților aferente serviciilor medicale prestate luna trecută. Astfel, în urma eforturilor depuse, situația ar urma să fie remediată spre sfârșitul acestei săptămâni, adică până la începutul lunii octombrie. 

„Noi i-am informat că situația se va reglementa. Ca urmare a demersurilor pe care le-a efectuat Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pe parcursul acestei săptămâni vor fi transmise la CAS Cluj filele de buget, așa cum au fost ele aprobate de Ministerul Finanțelor. Și după transmiterea de către CAS Cluj a cererilor de deschidere, și după aprobarea memorandumului în ședința de Guvern, vor fi alimentate conturile CAS Cluj cu sumele necesare efectuării plăților lunii septembrie. 


Estimăm ca acest lucru să se realizeze undeva spre sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat pentru monitorulcj.ro purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav. 

În iulie 2023, medicii de familie din Cluj acuzau proasta funcționare a platformei informatice, context în care aceștia nu reușeau să-și desfășoare activitatea în termeni optimi, iar pacienții erau nevoiți să aștepte deblocarea sistemului CNAS. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Medicii de familie din Cluj acuză proasta funcționare a platformei informatice. „Profundă lipsă de respect față de pacienții din România”

Medicii de familie nu mai vor să elibereze rețete pe hârtie

abonare newsletter