Sănătate

Cancerul la plămâni, o boală tăcută şi extrem de gravă. „Unul din 15 bărbaţi din România riscă să dezvolte cancer pulmonar”

Unul din 15 bărbați riscă să dezvolte cancer la plămâni până la vârsta de 75 de ani, în România.

1 din 15 bărbați riscă să dezvolte cancer la plămâni / Foto: depositphotos.com 1 din 15 bărbați riscă să dezvolte cancer la plămâni / Foto: depositphotos.com

 

 


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului la plămâni, care este cel mai frecvent tip de cancer din România, cu cea mai ridicată mortalitate.

 


Organizatorii au anunţat că unul din 15 bărbaţi din România riscă să fe diagnosticat cu cancer pulmonar, până la vârsta de 75 de ani, patru din 10 dintre pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar sunt parte din segmentul de populaţie activă, cu vârste cuprinse între 45 de ani şi 65 de ani, în timp ce trei din patru pacienţi cu cancer pulmonar sunt depistaţi în stadii avansate ale bolii. În anul trecut, două din trei decese au survenit la persoane cu vârsta cuprinsă între 55 de ani şi 74 de ani.

„Diagnosticarea precoce este esenţială, iar aceasta este influenţată de creşterea nivelului de cunoştinţe privind simptomele acestei boli tăcute şi extrem de grave. Într-un studiu (...) s-a dovedit că nivelul de cunoaştere a simptomelor cancerului pulmonar este scăzut în România. Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a creşte gradul de conştientizare a populaţiei privind simptomele şi importanţa prezentării cât mai urgente la medicul de familie, urmând ca în pasul următor, sistemul de sănătate să îşi facă datoria pentru accelerarea diagnosticului şi alocarea resurselor eficiente pentru tratament”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România.


Numărul românilor diagnosticaţi anual cu cancer la plămâni depăşeşte 12.000 de cazuri, fiind cel mai ridicat dintre toate tipurile de cancer şi majoritatea sunt diagnosticate în stadii avansate de boală. Riscul de boală creşte cu vârsta, fiind mai mare mai ales după 55 de ani, însă boala nu ocoleşte adulţii mai tineri. 

Îmbolnăvirile survenite la bărbaţi sunt de circa trei ori mai numeroase decât la femei. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât şi ca număr de decese în rândul bărbaţilor şi devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, cancerul colorectal şi cancerul de col uterin.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Crește numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer. Care sunt factorii de risc?

Cancerul, o boală de sistem. Nadim Al Hajjar, chirurg: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect” Cum îl putem preveni?

abonare newsletter