Sănătate

10 semne timpurii. Cum să recunoști rapid simptomele bolii Parkinson, pe lângă tremur

10 semne timpurii ale Bolii Parkinson. Află din timp dacă te-ai îmbolnăvit. Chiar și pierderea mirosului poate să fie unul dintre simptome.

Primele semne ale bolii Parkinson, pe lângă tremurat / Foto: depositphotos.com Primele semne ale bolii Parkinson, pe lângă tremurat / Foto: depositphotos.com

 

 


Primele semne ale bolii Parkinson. Poate să îți fie greu să îți dai seama dacă ai tu sau persoana iubită boala Parkinson. Din acest motiv, este important să fim atenți la primele semne pe care această afecțiune le arată la început. 

 


Mai jos sunt 10 semne care îți transmit că ai putea avea boala Parkinson, potrivit Fundației Parkinson. Niciunul dintre aceste simptome nu înseamnă că ar trebui să îți faci griji, însă, dacă aveți mai multe dintre aceste semne, ar trebui să luați în considerare o programare la medic.

Primele semne ale bolii Parkinson. Simptome importante pe care trebuie să le știi

Primele simptome ale bolii Parkinson - Tremur

Ați observat un (ușor) tremur la un deget, la degetul mare, la mână sau la bărbie? Un tremor în repaus este un semn precoce obișnuit al bolii Parkinson. Însă, tremuratul poate fi normal în circumstanțe precum: după mult exercițiu, dacă sunteți stresat sau dacă ați fost rănit. Tremuratul poate fi cauzat și de un medicament pe care îl luați.


CITEȘTE ȘI:
Primele semne ale demenței. La ce simptome trebuie să fii atent?

 

Primele semne ale bolii Parkinson - Scris de mână mic

Scrisul tău de mână a devenit mult mai mic decât era în trecut? Este posibil să observi că modul în care scrii s-a schimbat, cum ar fi dimensiunile literelor sunt mai mici și cuvintele sunt aglomerate. O schimbare a scrisului de mână poate fi un semn al bolii Parkinson numită micrografie.


Însă, uneori, scrisul se poate schimba și pe măsură ce îmbătrânești, dacă ai mâinile sau degetele rigide sau vedere slabă.

Primele simptome ale bolii Parkinson -  Pierderea mirosului

Dacă ai observat că nu mai simți mirosul unor alimente foarte bine ar trebui să îți pui un semn de întrebare. Dacă ți se pare că îți pierzi mirosul sau ai mai multe probleme cu mirosul alimentelor precum bananele, murăturile de mărar sau lemnul dulce, ar trebui să îți întrebi medicul de boala Parkinson.


Există și contexte mai normale în care apare pierderea mirosului: simțul mirosului poate fi schimbat de o răceală, gripă sau un nas înfundat, dar ar trebui să revină când ești mai bine.

Primele semne ale bolii Parkinson - Probleme cu somnul

Vă rostogoliți în pat, nu vă găsiți locul sau trăiți intens vise când adormi adânc? Uneori, partenerul ar putea observa sau va dori să se mute în alt pat din această cauză. Mișcările bruște în timpul somnului pot fi un semn al bolii Parkinson. Este normal ca toată lumea să aibă o noapte în care „se aruncă și se întoarce” în loc să doarmă. Adesea acestea sunt normale, dar pot apărea și ca un simptom al bolii Parkinson

CITEȘTE ȘI:
Primele semne ale cancerului la plămâni. La ce simptome ar trebui să fim atenți, chiar dacă par inofensive?

 

Primele simptome ale bolii Parkinson - Probleme la mișcare sau la mers

Ce ar mai trebui să îți dea de gândit este dacă te simți înțepenit în corp, brațe sau picioare. „Au observat alții că brațele tale nu se leagănă așa cum obișnuiau când mergi? Uneori, rigiditatea dispare pe măsură ce te miști. Dacă nu, poate fi un semn al bolii Parkinson”, transmit cei de la Fundația Parkinson. Un semn precoce ar putea fi rigiditatea sau durerea la umăr sau șolduri. 

Dacă v-ați rănit brațul sau umărul este posibil să nu îl puteți folosi la fel de bine până când nu este vindecat sau o altă boală, cum ar fi artrita, ar putea provoca același simptom.

Primele semne ale bolii Parkinson. Simptome importante pe care trebuie să le știi

Primele semne ale bolii Parkinson - Constipație

Încordarea pentru a merge la baie poate fi un semn precoce al bolii Parkinson și ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră. Acest simptom poate să apară și în condiții mai normale. Dacă nu ai suficientă apă sau fibre în alimentație, pot apărea probleme cu mersul la baie. De asemenea, unele medicamente, în special cele utilizate pentru durere, vor provoca constipație. Dacă nu există niciun alt motiv, cum ar fi dieta sau medicamentele, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră.

Primele simptome ale bolii Parkinson - o voce blândă sau joasă

Ți-au spus alți oameni că vocea ta este foarte blândă sau că suni răgușit? Dacă a existat o schimbare în vocea ta, ar trebui să îți consulți medicul. El poate să îți spună dacă ar putea fi vorba de boala Parkinson. Uneori ai putea crede că alți oameni își pierd auzul, când într-adevăr tu vorbești mai încet.

CITEȘTE ȘI:
Semnele unui infarct. Află ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze și care sunt factorii de risc

 

Primele semne ale bolii Parkinson - Fața serioasă/ciudată

„Ți s-a spus că ai o privire serioasă, deprimată sau chiar nebună pe față, până și atunci când nu ești într-o dispoziție proastă? Aceasta se numește adesea mascarea facială”, spune Fundația Parkinson. Dacă ești în acest caz, ar trebui să îți întrebi medicul despre boala Parkinson. Efectul poate fi și de la unele medicamente, însă aceste simptome ar dispărea după ce ați întrerupt tratamentul.

Primele simptome ale bolii Parkinson - Amețeli sau leșin

Dacă vă simțiți adesea amețit când vă ridicați de pe scaun ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră. Senzația de amețeală sau de leșin poate fi un semn de tensiune arterială scăzută și poate fi legată de boala Parkinson. Toată lumea a avut momente în care s-a ridicat de pe scaun și s-a simțit amețit, dar dacă se întâmplă în mod regulat ar trebui să vă vedeți medicul.

Primele semne ale bolii Parkinson - Ești mai aplecat sau cocoșat

Dacă nu mai ești atât de drept ca înainte, iar familia sau prietenii observă acest lucru, că vă aplecați mai mult sau stați ciudat când vă ridicați în picioare, acesta ar putea fi un semn al bolii Parkinson. Ați putea fi mai cocoșat dacă v-ați rănit sau aveți o problemă cu oasele, însă ar trebui să întrebați medicul despre acest simptom.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

6 beneficii extraordinare ale dușurilor reci. Sunt de ajutor pentru oricine are diabet. Află de ce

Somnul de 5 ore crește cu până la 40% riscul de cancer, boli de inimă sau diabet, la adulți. Cât este recomandat să dormi?

Ultimele Stiri
abonare newsletter