Sănătate

Medicii de familie vor primi stimulente pentru depistarea precoce a diabetului. Știai că testele sunt gratuite?

Toți pacienții pot beneficia de teste gratuite pentru depistarea diabetului zaharat. Medicii de familie vor primi stimulente de la 1 iulie pentru depistarea precoce a acestei boli.

Teste pentru diabet / Foto: depositphotos.com Teste pentru diabet / Foto: depositphotos.com

 

 


Începând cu data de 1 iulie, odată cu implementarea noilor norme la Contractul cadru, medicina de familie este direct implicată în prevenţia diabetului.

 


Medicii de familie vor primi stimulente financiare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - CNAS, pentru a depista precoce diabetul zaharat. Analizele făcute pentru depistarea diabetului sunt oferite gratuit de către CNAS pacienților, o dată pe an:

„Anul trecut, din statisticile noastre, reiese un număr de peste 1.000.100 de pacienţi incluşi în Programul naţional de diabet partea curativă. (...) Începând cu data de 1 iulie, odată cu implementarea noilor norme la Contractul cadru, medicina de familie din ţara noastră este direct implicată în prevenţia diabetului prin acele stimulente financiare pe care le acordăm medicului de familie pentru depistarea precoce a diabetului zaharat cu ajutorul unor analize de laborator pe care le oferim gratuit întregii populaţii pentru a putea fi depistată această maladie, o dată pe an. Pe de altă parte, prin plata şi stimularea financiară a medicilor de familie de a consilia pacientul în legătură cu stilul de viaţă, cu comportamentul alimentar, cu nivele de activitate fizică ori consumul de alcool sau nivele de stres ori minime sfaturi nutriţionale", a spus Adela Cojan, președintele CNAS.


Potrivit acesteia, diabetul „are un răsunet financiar” deosebit de important în Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Peste 20% din cazurile de obezitate se pot complica cu diabet zaharat, fără a se pune însă la socoteală cazurile de rezistenţă la insulină sau de prediabet. „În România la ora actuală prevalenţa obezităţii este undeva de 22- 23%. Şi pentru noi Atlasul Mondial de obezitate apărut în 2023 arată că pentru anul 2035 prevalenţa obezităţii în România va atinge cifre de aproximativ 35% la adult. (...) La copil creşterea incidenţei anuale este de aproximativ 5,6% care prezintă un risc foarte crescut”, a spus medicul primar endocrinolog Cătălina Poiană.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Simptomele diabetului: Primele simptome la apariția diabetului în organism

Simptomele cancerului: două indicii la apariția cancerului în organism

Ultimele Stiri
abonare newsletter