Sănătate

Sindicaliștii din Sănătate anunță că vor declanșa grevă generală: „Pe 7 iunie vom începe cu o grevă japoneză”

Sindicaliștii din Sănătate vor să declanșeze greva generală dacă Guvernul nu le acceptă revendicările. Ei anunță că intră în grevă japoneză de miercuri, 7 iunie.

Sindicaliștii din Sanitas amenință cu greva generală. FOTO: Facebook/ Federatia Sanitas din Romania Sindicaliștii din Sanitas amenință cu greva generală. FOTO: Facebook/ Federatia Sanitas din Romania

 

 


Viorel Hușanu, președinte Sanitas București, a declarat sâmbătă seară, la B1 TV, că sindicaliștii din Sănătate se pregătesc să intre în grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor. 

 


„Pe 7 iunie vom începe cu o grevă japoneză. Sperăm că se va concretiza ceva. Dacă nu, vom începe și greva generală. Vom asigura cel puțin o treime din urgențe. M-aș bucura să evităm această grevă pentru că în sănătate nu te poți juca cu viața pacienților. Nu știu cine poate hotărî ce este urgență și ce nu este urgență”, a spus sindicalistul. 

Viorel Hușanu a adăugat că după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă o parte dintre revendicări au fost soluționate „cel puțin verbal”. „Între timp, a fost ședință de Guvern, puteau să emită actul normativ să avem siguranța că o parte din revendicări s-au rezolvat. Nu s-a întâmplat nimic. A mai trecut o ședință de Guvern și noi doar cu vorbe am rămas. Cea mai importantă revendicare a noastră este ca pentru toți salariații să existe o creștere de venituri astfel încât să acopere măcar rata inflației”, a precizat sindicalistul. 


„Văd că pentru învățământ s-a putut da ordonanță de urgență cu o parte din revendicări, iar pentru sănătate nu se întâmplă nimic. Astfel, mergem înainte cu programul stabilit de protest”, a mai punctat liderul Sanitas București. 

Care sunt revendicările sindicaliștilor din Sănătate?

Sindicaliştii din sistemul sanitar au atras atenția guvernanților că există „nedreptăţi” în ceea ce priveşte sistemul de salarizare a asistenţilor medicali, fie că aceştia au studii superioare sau şcoala postliceală. Conform datelor publicate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, salariile debutanţilor în sănătate sunt, în sistemul public, mai mici decât cele ale profesorilor debutanţi, iar salariul mediu al asistenţilor medicali este sub nivelul salariului mediu pe economie, adică sub 4.000 de lei net. 


De asemenea, sindicaliștii mai vor deblocarea angajărilor și vouchere de vacanţă

În aceste condiții, lucrătorii din Sănătate vor declanșa pe 8 iunie un miting de protest în Piața Victoriei, urmat de un marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Palatul Parlamentului. Potrivit calendarului Federației „Solidaritatea Sanitară”, pasul următor este o grevă de avertisment pe 27 iunie, urmată de greva generală din 1 iulie.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sindicaliștii din sănătate anunță de ce ies în stradă în iunie. Un chirurg e plătit cu 38 lei/oră pentru operațiile făcute pe timpul gărzilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter