Sănătate

Premieră națională, la SCJU Cluj! Pacient de 73 de ani cu o tumoare malignă la rinichi, salvat printr-o intervenție minim invazivă

O premieră medicală la nivel național a avut loc la Spitalul Clinic Județean Cluj. O nouă procedură minim invazivă a salvat viața unui pacient de 73 de ani cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl are.

O nouă intervenție minim invazivă, în premieră la Spitalul Județean de Urgență / Foto: SCJU Cluj-Napoca O nouă intervenție minim invazivă, în premieră la Spitalul Județean de Urgență / Foto: SCJU Cluj-Napoca

 

 


O nouă intervenție minim invazivă a avut loc, în premieră națională, în Laboratorul de Radiologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. 

Premieră medicală națională, la Cluj / Foto: SCJU Cluj-Napoca

„O echipă pluridisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională, urologi, nefrologi și de terapie intensivă au dat o nouă șansă la viață pacientului  G.V., un bărbat de 73 ani, confirmat bioptic cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl are”, transmite Spitalul Județean Cluj.


Echipa coordonată de Dr. Dan Duma, medic specializat în radiologie intervențională,  a reușit tratarea minim invazivă a leziunii tumorale utilizând crioablația sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, în țara noastră aflându-se la început de drum. „Această manoperă medicală a constat în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării țesutului tumoral”, transmit reprezentanții spitalului.

Intervenție minim invazivă nouă, la Spitalul Județean Cluj / Foto: SCJU Cluj

Pacientul risca să facă insuficiență renală cronică

Toată intervenția a durat mai puțin de o oră. Evoluția postoperatorie a pacientului a fost foarte bună, acesta fiind externat a doua zi. În lipsa acestei soluții terapeutice pacientul risca să intre în insuficiență renală cronică și să facă dializă pentru tot restul vieții, în condițiile în care o intervenție chirurgică clasică ar fi fost mult mai greu de realizat.


„Această intervenție a fost prima care a utilizat aparatul performant de crioablație, intrat recent în dotarea SCJU Cluj, singurul aparat de acest tip aflat în dotarea unui spital public din România. Prin utilizarea aparatului se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare”, declară managerul SCJU Cluj, prof.dr. Claudia Gherman, medic chirurg cu triplă specializare.

O nouă procedură minim invazivă de la SCJU Cluj a salvat viața unui pacient de 73 de ani / Foto: SCJU Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Centru de Endoscopie Intervențională, deschis la SCJU Cluj! Prima intervenție, în fața camerelor: „Bolnavul va fi scutit de complicațiile intervenției chirurgicale clasice”. VIDEO

Jos pălăria! Medicii clujeni l-au vindecat complet pe Tudor, un pacient care a suferit 22 de operații și a stat 8 săptămâni la ATI din cauza unei complicații grave

abonare newsletter