Sănătate

300.000€, despăgubire record pentru o femeie al cărei soț a murit într-un spital din Cluj

300.000 € despăgubiri pentru moartea unui pacient ucis de bacterii ucigașe în Clinica de Neurochirurgie Cluj.

După 6 ani de la tragicul eveniment, familia Bali va primi despăgubiri după ce capul familiei a murit la secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj/ Foto: pixabay.com După 6 ani de la tragicul eveniment, familia Bali va primi despăgubiri după ce capul familiei a murit la secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj/ Foto: pixabay.com

 

 


În ianuarie 2017, Marcel Bali s-a plâns că se simte rău. Soția acestuia a sunat la 112, iar un echipaj al ambulanței l-a transportat la UPU, după care a fost mutat la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca, fiind diagnosticat cu anevrism vascular cerebral.

 


Două zile mai târziu, a fost operat, iar în urma intervenției i-a fost montat un tub de dren extern la nivelul capului. Deși părea că totul merge înspre bine, o săptămână mai târziu, a fost depistată o infecție nosocomială. Motivul? Tubul de dren care i-a fost montat la nivelul capului. Bacteria pe care a contactat-o se numește Acinetobacter Baumannii. Bărbatul făcuse febră care, în ciuda tratamentelor aplicate, s-a accentuat. Medicii au decis să îl intubeze pe bărbat. După asta, au urmat 9 intervenții chirurgicale pentru repoziționarea tubului de dren.

Însă, din nefericire Marcel Bali a decedat în data de 3 aprilie 2017 la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca.


Concluziile expertului medico-legal au fost cât se poate de clare. Moartea a venit din cauza infecției contactată în spital.

„Moartea numitului Bali Marcel a fost neviolentă. Ea s-a datorat insuficienţei multiple de organ de origine centrală în contextul unui anevrism de arteră vertebrală stângă rupt, operat, complicat în evoluţie cu  hemoragie subarahnoidienă şi dezvoltarea unei presiuni intracraniale crescute, cu diminuarea presiunii de perfuzie cerebrală asociată cu edem, inflamaţie periventriculară şi ischemie cerebrală tardivă, la un pacient care în evoluţie a asociat bronhopneumonie acută prin decubit prelungit în condiţii de terapie intensivă.


Considerăm ca intervenţia neurochirurgicală pentru cliparea anevrismului sacciform de arteră vertebrală stângă a fost corect practicată. Îngrijirea postoperatorie însă, a fost grevată de apariţia unei infecţii nosocomiale cu Acinetobacter Baumannii plurirezistentă la antibiotice, în contextul unor intervenţii repetate pentru poziţionări şi repoziţionări ale cateterului pentru drenaj ventricular extern”, scrie în raportul medico-legal.

Despăgubire de 300.000 de euro

Soția bărbatului a primit veste bună după mai bine de 6 ani de la moartea soțului ei. Tribunalul Cluj a decis, joi, 27 aprilie, ca aceasta să primească 300.000 de euro despăgubiri.


„Admite în parte apelul declarat de reclamanţii Bali Anamaria, în nume personal şi în calitate de reprezentant legal al minorului Bali Denair Alessandro şi Bali Denair Alessandro, reprezentat legal de mama Bali Anamaria, împotriva Sentinţei civile nr. 6369 din data de 18 noiembrie 2020, pronunţată în dosarul nr. 7152/211/2018 al Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o schimbă în sensul că admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Bali Anamaria şi Bali Denair Alessandro în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Clinic Judeţean Cluj şi în consecinţă: Obligă pârâtul Spitalul Clinic Judeţean Cluj la plata sumei de 100.000 euro, în echivalent lei la data plăţii (curs BNR), cu titlu de daune morale în favoarea reclamantei Bali Anamaria şi la plata sumei de 200.000 euro, în echivalent lei la data plăţii (curs BNR), cu titlu de daune morale în favoarea reclamantului Bali Denair Alessandro”, se arată în soluția pe scurt.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile.

„După 6 ani de lupte în instanțe, pentru prima dată în istoria Clujului medical, o familie câștigă 300.000 de euro despăgubiri pentru că o rudă apropiată a fost omorâtă într-un spital din Cluj-Napoca de bacterii nosocomiale multirezistente!

Acum 6 ani, o doamnă pe nume Anamaria Bali m-a contactat și printre lacrimi de indignare și disperare mi-a povestit cum i-a fost omorât soțul pe secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj, după ce a fost infectat cu mai multe bacterii ucigașe.

L-am cunoscut tot atunci și pe fiul doamnei Bali care rămăsese fără tată, Denair este numele lui, un băiat de 10 ani, absolut minunat, extrem de talentat la muzică, care a rămas fără sprijinul tatălui din cauza unor grave neglijențe ale personalului medico-sanitar de pe secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj.

Denair are astăzi 16 ani... I-am încurajat să lupte pentru dreptate!

6 ani a durat ca această familie să-și găsească DREPTATEA în instanțele din România, ADEVĂRUL a fost tot timpul de partea lor”, a scris deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Doar în două spitale din Cluj-Napoca NU s-a cerut mită în 2023. Pacienții pot să raporteze medicii care le cer bani

Harta Șpăgii în spitalele din România. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită

Infecțiile nosocomiale, transmise ușor prin unghii lungi, cu ojă deteriorată sau bijuterii. Expert din Cluj: „Raportați conducerii spitalelor!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter