Sănătate

Manevrele de prim-ajutor pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cum se face o resuscitare corectă și când trebuie oprită

Manevrele de prim-ajutor pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Când o persoană își pierde starea de conștiență, este esențial ca persoanele din jurul său să reacționeze corect pentru a-i salva viața.

Manevrele de prim-ajutor pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte/ Foto: depositphotos.com Manevrele de prim-ajutor pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte/ Foto: depositphotos.com

 

 


Manevrele de prim-ajutor pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Când o persoană își pierde cunoștiința este esențial ca persoanele din jurul său să reacționeze corect pentru a-i salva viața. 

 


Există unele măsuri simple de prim-ajutor care pot ajuta victima până la sosirea cadrelor medicale, începând cu verificarea semnelor vitale și evaluarea vătămărilor suferite.

Cei de la Academia de Prim Ajutor au oferit o serie de sfaturi cum putem acționa în cazul în care o persoană sau un copil își pierde cunoștiința, respectiv când trebuie să ne oprim din resuscitare.


Cum trebuie să intervii în cazul unui adult?

Dacă victima este inconștientă și nu respiră, atunci este în stop cardio-respirator. 

  1. Apelează serviciul 112 și pune telefonul pe difuzor/speaker .
  2. Începe compresiunile toracice și transmite dispecerului detaliile situației în care te afli (date despre victimă, locație etc.).
  3. Continuă compresiunile toracice, apăsând centrul toracelui victimei aproximativ 5-6 cm, cu o frecvență de 100-120 compresiuni pe minut .
  4. Dacă ești dispus, după fiecare 30 de compresiuni, administrează 2 respirații gură-la-gură. Nu uita că NU ești obligat să faci asta dacă nu vrei!
  5. Folosește defibrilatorul , dacă este în zonă.

Cum trebuie să intervii în cazul unui copil?

Dacă victima este inconștientă și nu respiră:


  1.  Începe prin a administra 5 respirații salvatoare gură-la-gură. Cauza cea mai frecventă a stopului cardio-respirator la copil este de natură respiratorie, astfel că cele 5 ventilații sunt esențiale, chiar și acum, în perioada de pandemie COVID-19 .
  2. Sună la 112 și pune telefonul pe difuzor/speaker.

Dacă victima este în continuare inconștientă și nu respiră:

  1. Începe compresiunile toracice.
  2. După 15 compresiuni (adu-ți aminte: în cazul adulților, raportul era de 30:2 ), administrează 2 respirații salvatoare.

Când trebuie oprite manevrele de resuscitare?

Cei de la Academia de Prim Ajutor au transmis că există câteva situații în care putem să oprim compresiunile toracice efectuate unei victime în stop cardio-respirator.


„Există totuși câteva situații în care putem să oprim compresiunile toracice efectuate unei victime în stop cardio-respirator:

  1. Victima dă semne că își revine (caz în care trebuie să ne asigurăm că respiră) - situația cea mai fericită din toate punctele de vedere.
  2. Echipajul de pe ambulanță ajunge la caz și poate prelua resuscitarea.
  3. Salvatorul este singur și se epuizează - o resuscitare este mult mai obositoare decât ne imaginăm majoritatea dintre noi. Recomandarea este ca, atunci când există mai mulți martori, un salvator să nu efectueze compresiuni mai mult de 2 minute, pentru că, din cauza efortului solicitant, calitatea și eficiența acestora scad.

Nu în ultimul rând:

- SIGURANȚA SALVATORULUI - atunci când siguranța celui care intervine este pusă în pericol, acordarea primului ajutor se va face doar după asigurarea zonei.

!! Pericolele pot fi atât vizibile cât și ascunse - cabluri de curent prinse sub victimă, scurgeri de gaze toxice inodore, pericol de explozie sau alunecare de teren etc”, a transmis Academia de Prim Ajutor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ce faci atunci când se sufocă un copil? Cum acorzi primul ajutor în caz de urgență

Mit demontat. NU faci roșu în gât de la înghețată sau apă rece

Ultimele Stiri
abonare newsletter