Sănătate

Au fost inventați ochelarii care nu se aburesc niciodată. Secretul din spatele lor

Milioane de oameni care poartă ochelari de vedere știu cât de deranjant este atunci când lentilele se aburesc și nu mai poți vedea nimic. Oamenii de știință au găsit o soluție la această problemă și au inventat ochelarii care nu se vor aburi niciodată.

Ochelari care se aburesc de la o bautura calda. Sursă foto pixabay.com Ochelari care se aburesc de la o bautura calda. Sursă foto pixabay.com

 

Fie că e de la schimbarea temperaturii, de la mască, de la gulerul ridicat până la nas iarna, sau de la un simplu preparat fierbinte din farfurie, aburirea lentilelor este destul de frustrantă. 


Atât de frustrantă încât oamenii de știință s-au gândit să își aloce timpul pentru a găsi o soluție care să scape purtătorii de ochelari de vedere de această problemă. Și au găsit-o: ochelarii suflați cu aur. 

Mai exact, secretul constă într-un strat de aur, care încălzește ochelarii, împiedicând astfel condensul, scrie The Guardian


Concret, oamenii de știință de la institutul de cercetare ETH Zurich din Elveția au realizat ochelarii astfel încât aceștia să absoarbă radiațiile infraroșii de la soare. În acest fel, lentila se încălzește și cu 8 grade Celsius, ceea ce înseamnă că vor preveni formarea condensului. 

Chiar dacă materialul folosit este unul prețios, costul acestora nu este unul exagerat de mare. Stratul de aur este unul extrem de subțire, și anume a 12-a parte dintr-o foiță de aur. Acesta cuprinde și două rânduri de oxid de titan. Aurul se află între cele două, însă nu obturează în niciun fel vederea, lentila rămânând transparentă.

CITEȘTE ȘI:

Bărbatul care a luat bani din cutia milei a mai furat și 14 perechi de ochelari dintr-o optică

Elevii din clasele primare ar putea primi vouchere pentru control oftalmologic și ochelari de vedere

Tânărul care a inventat OCHELARII PENTRU NEVĂZĂTORI e primul român din „Global Business Hall of Fame“

Ultimele Stiri
abonare newsletter