Sănătate

Bomboanele pentru bradul de Crăciun, peste 70% zaharuri din glucide în 100 de grame. Tu știi ce consumi?

Bomboanele pentru bradul de Crăciun pot conține peste 70% zaharuri din glucide care dăunează grav sănătății consumatorilor.

Bomboanele pentru bradul de Crăciun pot conține peste 70% zaharuri din glucide care dăunează grav sănătății consumatorilor/ Foto: depositphotos.com Bomboanele pentru bradul de Crăciun pot conține peste 70% zaharuri din glucide care dăunează grav sănătății consumatorilor/ Foto: depositphotos.com

 

 


Mulți dintre noi decorăm bradul de Crăciun cu bomboane cu ciocolată, însă de multe ori acestea sunt nocive pentru organismul nostru.

 


Asociație Națională de Protecția Consumatorilor (InfoCons) a realizat un studiu comparativ pentru produsele tip bomboane de Crăciun cu ciocolată. 

În acest studiu, au fost analizate 26 produse diferite, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari .


Care sunt cei mai des întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun?

  • E 476 – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator , obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin . Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată , în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate .
  • E 1103 - Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi agent de legare . Este o enzimă care produce descompunerea zahărului ( sucrozei ) în fructoză şi glucoză , de obicei sub formă de sirop de zahăr invertit  . În mod natural , invertaza este sintetizată de albine , care o folosesc pentru a produce mierea din nectar . Pentru uz alimentar , invertaza se obţine din drojdii . Se utilizează în unele produse fine de ciocolată , cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete .
  • E 202 - Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor . Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice , fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200 .

Bomboanele de Crăciun - Câte zaharuri și câte calorii conțin ?

Din punctul de vedere al zaharurilor din glucide , produsele au înregistrat cantități până la  70.3g per 100g .

Valoarea energetică de kcal/100g ajunge până la 590 kcal .


„Este foarte important să știm ce cumpărăm și ce anume conține. Toate produsele studiate au în compoziția lor alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină și făină de soia, lapte praf degresat, gluten, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic și semințe de susan .”, au declarat reprezentanții InfoCos.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Gustare de post cu până la 50 E-uri! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului?

Începe postul Crăciunului. Timp de 40 de zile, creștinii „îşi curăţă sufletele şi trupurile”

abonare newsletter